Cum si-au incalcat jandarmii propriul manual: Nu se pulverizeaza substanta direct in fata adversarului! Loviturile la cap, interzise!

Luni, 13 August 2018, ora 13:35
695 citiri
Cum si-au incalcat jandarmii propriul manual: Nu se pulverizeaza substanta direct in fata adversarului! Loviturile la cap, interzise!
Foto: Ghidul de interventie profesionala

"Nu se pulverizeaza substanta direct in fata adversarului", este una dintre indicatiile puse cu semnul exclamarii in "Ghidul de interventie profesionala", destinat personalului din Jandarmeria Romana.

Paragraful apare in capitolul dedicat folosirii pulverizatorului de mana cu substante iritant-lacrimogene.

Jandarmii au folosit acest spray intens in ziua de 10 august, cu ocazia mitingului diasporei. Mai multe imagini video si fotografii au surprins cum acestia pulverizau substanta iritant-lacrimogena direct in fata protestatarilor.

Sursa: Facebook/Paul Paun

"Folosirea eficienta si oportuna a gazelor este o metoda acceptata numai pentru imobilizarea persoanelor si se realizeaza cu ajutorul pulverizatorului. Pulverizatorul de mana cu substante iritant-lacrimogene este destinat imobilizarii unor persoane recalcitrante, dispersarii unor grupuri de agresori sau evacuarii acestora din incaperi si ascunzatori, fara a se produce vatamari corporale", se arata in "Ghidul de interventie profesionala".

Sursa: Ghidul de interventie profesionala

Loviturile in cap, interzise

Unii protestatari au acuzat ca au fost loviti in cap de jandarmi cu tomfa. Potrivit Ghidului, astfel de lovituri sunt interzise. Chiar astazi, unul dintre protestatari, Radu Florin Nicusor, le-a povestit jurnalistilor, in fata Parchetului Militar, cum a fost lovit in cap:

"Am ridicat mainile, m-am intors cu spatele si apoi mi-am pus mainile la ceafa. In momentul in care a venit bariera de jandarmi, m-au lovit in cap, in umar, in mana. Au vrut sa ma interneze la Floreasca, dar am refuzat".

Manualul delimiteaza strict zonele de actiune de pe corpul uman asupra carora se pot folosi forta, mijlocele din dotare sau armamentul. Deoarece actiunile asupra acestor zone au efecte diferite asupra adversarului sau a jandarmului, in raport de mijlocul utilizat si de intensitatea folosirii lui, este important sa se cunoasca aceste zone pentru a reduce la minim riscurile.

Sursa: Ghidul de interventie profesionala

In functie de dispunere si de efectele care pot aparea in urma actiunii, se disting trei zone:

Zona rosie - dispusa la nivelul capului - este o zona interzisa, deoarece actiunea in forta asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitand actiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sangele adversarului (risc de imbolnavire hepatita C sau SIDA); producerea de echimoze, contuzii, hematoame, plagi. In situatii limita se po ...citeste mai departe despre "Cum si-au incalcat jandarmii propriul manual: Nu se pulverizeaza substanta direct in fata adversarului! Loviturile la cap, interzise!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mitingul diasporei, #protestul diasporei, #jandarmi, #ghidul jandarmului , #Stiri Administratie