DIICOT a pus sechestre pe bunuri de 900 de milioane euro, mare parte fiind in dosarul Rompetrol

Joi, 16 Februarie 2017, ora 17:21
1136 citiri
DIICOT a pus sechestre pe bunuri de 900 de milioane euro, mare parte fiind in dosarul Rompetrol
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, ca Directia s-a concentrat anul trecut mai mult pe anchete penale in cauze de constituire sau aderare la grup infractional organizat, unde a fost o crestere a rechizitoriilor de 200%.

S-a pus insa accent si pe urmarirea, identificarea si sechestrarea bunurilor obtinute din infractiunii, fiind puse sechestre pe bunuri de 900 milioane de euro, cea mai mare parte fiind in dosarul Rompetrol.

"Vreau sa fac o precizare de la inceput, deoarece am fost acuzati de lipsa de transparenta. Avand in vedere ca anul trecut am fost acuzati de festivism, am preferat anul acesta sa avem o dezbatere cu usile inchise.

In general, cifrele de bilant sunt pozitive. Ne-am concentarat pe anul in curs mai mult pe anchete penale in cauze de constituire sau aderare la grup infractional organizat. Avem aici o crestere la rechizitorii de 200%", a spus Daniel Horodniceanu, dupa prezentarea bilantului Directiei, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Iohannis critica din nou Guvernul pentru ordonanta 13: Ar fi avut repercusiuni grave asupra spetelor DIICOT

Daniel Horodniceanu a mai spus ca anul trecut au fost date achitari in 1,7% dintre dosarele DIICOT, in scadere fata de 2015 cu aproximativ 45%.

Seful DIICOT a adaugat ca in 2016 procurorii s-au concentrat si pe ceea ce inseamna urmarirea, identificarea si sechestrarea bunurilor reprezentand produsul infractiunii, atat cat s-a putut in conditiile in care Directia nu are o divizie de investigatori financiari care sa ajute in acest demers.

"Am pus sechestre pe bunuri anul trecut in valoare de 900 de milioane de euro. Este adevarat ca cea mai mare parte a fost constituita intr-un singur dosar, in dosarul Rompetrol", a precizat Horodniceanu.

El a mai aratat ca discutiile au vizat si lipsa unei strategii nationale integrate, dar si faptul ca, in ceea ce priveste combaterea criminalitatii organizate, in prezent exista doar strategiii sectoriale, cele mai multe dintre acestea stabilite la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, care "afecteaza capacitatea operationala a DIICOT".

"Am constatat ca avem nevoie de un leadership pentru coordonarea acestor strategii si am solicitatat clarificarea rolului si locului DIICOT in aceasta componenta", a adaugat Horodniceanu.

Anchete internationale

El a mai aratat ca DIICOT are foarte multe participari la investigatii internationale, fiind 70 de dosare preluate de la parteneri externi.

"Faptul ...citeste mai departe despre "DIICOT a pus sechestre pe bunuri de 900 de milioane euro, mare parte fiind in dosarul Rompetrol" pe Ziare.com

#DIICOT sechestru, #DIICOT sechestru Rompetrol , #Stiri Administratie