Eurobarometru: Romanii sunt mult mai increzatori in economia si institutiile europene decat in cele romanesti

Joi, 14 Iunie 2018, ora 22:33
1257 citiri
Eurobarometru: Romanii sunt mult mai increzatori in economia si institutiile europene decat in cele romanesti
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii sunt mai optimisti in ceea ce priveste situatia economica a Uniunii Europene (UE), 31% dintre ei considerand ca se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, peste media europeana de 21%, dar sunt pesimisti cand vine vorba de cea nationala, potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru standard, editia de primavara, publicat joi de Comisia Europeana.

Doar 27% dintre romani considera ca starea economiei nationale este una buna in prezent, fata de o medie UE de 49%.

De asemenea, romanii au mai mare incredere in UE, respectiv 52% (fata de doar 42% la nivel european), decat in institutiile nationale.

Eurobarometru mai arata ca doar 54% dintre romani considera ca situatia financiara a gospodariei este buna, iar 42% au o parere similara despre locul de munca, fata de o medie europeana de 71%, respectiv 61%. La nivel national, principala problema o reprezinta inflatia/cresterea preturilor si a costului vietii.

"Printre tendintele identificate la nivelul UE se numara: optimism in legatura cu economia si o sustinere puternica a monedei euro: pentru prima data incepand din primavara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei nationale (49%, +1 fata de 2017) au depasit numarul opiniilor negative (47%, -2); nivelul de sustinere pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro ramane cel mai ridicat de pana acum, 74% dintre respondentii din zona euro exprimandu-si sprijinul", se arata in

sondaj.

Potrivit Eurobarometrului, se remarca o crestere a incredere in Uniunea Europeana, cu 42% situandu-se la cel mai ridicat nivel incepand din toamna lui 2010. Majoritatea europenilor sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul UE (58%).

Principalele preocupari ale europenilor sunt migratia si terorismul, cu 38%, respectiv 29%, arata rezultatele sondajului.

Nu in ultimul rand, europenii resimt beneficiile politicilor si ale realizarilor Uniunii, cum ar fi: lipsa controalelor la frontiera sau reducerea numarului acestora cu ocazia calatoriilor in strainatate (53%), scaderea preturilor pentru convorbirile telefonice efectuate intr-o alta tara UE (48%), sporirea drepturilor consumatorilor la achizitionarea de produse sau servicii in alta tara din UE (37%) sau imbunatatirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34%) . Libera circulatie este sustinuta de 82% dintre respondenti, iar o politica de securitate si aparare comuna este sustinuta de 75%.

"Sondajul Eurobarometru standard din primavara anului 2018" (EB 89) a fost r ...citeste mai departe despre "Eurobarometru: Romanii sunt mult mai increzatori in economia si institutiile europene decat in cele romanesti" pe Ziare.com

#romani incredere economie , #Stiri Administratie