Iohannis a promulgat Legea privind inzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachete

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 11:33
1007 citiri
Iohannis a promulgat Legea privind inzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachete
Foto: Departamentul de Stat

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea "Capabilitatii de sprijin de foc indirect" aferenta programului de inzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare", informeaza Administratia Prezidentiala.

Miercuri, legea fusese adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

In raportul adoptat de plenul Camerei Deputatilor se arata ca astfel "se contribuie la descurajarea unei agresiuni impotriva Romaniei si articularea unui raspuns adecvat la provocarile actuale si viitoare ale mediului de securitate."

"Prin inzestrarea cu sisteme de lansatoare multiple cu bataie mare se asigura capabilitatea necesara pentru desfasurarea de actiuni militare de intensitate ridicata si asigurarea sprijinului general al operatiilor Gruparii de Forte Terestre", mai spune raportul.

Legea prevede atribuirea de catre Executivul de la Bucuresti Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de oferta si acceptare pentru achizitionarea a trei sisteme cu cate 18 instalatii de lansare fiecare, incluzand, dar fara a se limita la asta, munitie, elemente de comanda, control, senzor, suport logistic, mentenanta, echipamente criptografice si cu regim special, precum si serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Achizitiile vor fi asigurate din bugetul Ministerul Apararii Nationale. "Pentru realizarea si mentinerea capabilitatii mentionate, MApN trimite personal militar pentru indeplinirea unor misiunii in afara teritoriului national in conformitate cu contractele incheiate", se mai arata in raport.

Pe durata misiunilor, personalul beneficiaza de drepturile minime de diurna stabilite pentru fiecare categorie de personal participant la misiunile prevazute in Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman.

In acest an, bugetul Ministerul Apararii este de 18,16 miliarde lei, mai mare cu 11,3% fata anul trecut. O treime din banii ministerului sunt destinati cheltuielilor cu dotarea cu echipamente noi.

La sfarsitul lunii trecute, MApN a semnat un contract de peste 800 de milioane de euro pentru 227 de transportoare blindate Piranha si a inceput negocierile pentru achizitia de sisteme de rachete HIMARS si corvete pentru Marina.

In decembrie 2017, compania Iveco Defence Vehicles a anuntat ca a semnat un contract cu Ministerul Apararii pentru vanzarea a 173 de vehicule militare care vor fi ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat Legea privind inzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachete" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect inzestrare armata promulgat presedinte, #achizitii armata , #Stiri Administratie