Pe ce cheltuie romanii primii bani economisiti - studiu

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 10:37
1107 citiri
Pe ce cheltuie romanii primii bani economisiti - studiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii cheltuie diferit economiile pe care le fac in functie de generatie, dar un top al investitiilor arata ca acelea pe termen lung lipsesc din prioritatile tuturor generatiilor, potrivit unui studiu realizat de BCR.

Preferintele difera de la o generatie la alta, iar un top al investitiilor din primele economii ale romanilor de orice varsta arata astfel, se mai scrie in studiul BCR, facut prin "Scoala de bani":

1. haine si incaltaminte;

2. biciclete si patine cu rotile;

3. cadouri pentru altii;

4. calatorii;

5. investitii in studii;

6. telefoane si accesorii;

7. mobila si electrocasnice;

8. laptop/calculator;

9. jucarii;

10. masina/ scoala de soferi.

"Copiii din ziua de azi incep sa economiseasca mai devreme, inclusiv la varsta de patru ani, pe cand parintii si bunicii faceau acest lucru dupa 18 ani. Cei mai multi copii strang in medie intre 350 si 800 de lei pe an, cu care isi cumpara biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cei mai mult in educatie sunt adolescentii cu varste intre 16 si 20 de ani", se mai detaliaza in studiu.

Primii bani stransi de copiii intre 11 si 15 ani se duc pe biciclete si patine cu rotile, apoi pe jucarii, telefoane si accesorii, in ordinea preferintelor. Adolescentii, cu varste intre 16 si 20 de ani, au cheltuit primele economii cel mai mult pe telefoane si accesorii, apoi pe cadouri si studii. Tot telefoanele si accesoriile au fost prioritare pentru tinerii intre 21 si 25 de ani, urmate de biciclete, patine cu rotile si vacante, intrate pentru prima data in acest top.

Romanii intre 26 si 79 de ani au declarat ca si-au cheltuit primii bani economisiti pe haine si incaltaminte. Mobilele si electrocasnicele intra in preferintele de achizitie pentru primii bani economisiti abia de la 26 de ani si urca mai mult in topul preferintelor odata cu varsta.

"Studiul nostru arata cat de necesara este educatia financiara. Nicio categorie de varsta nu pune pe primul loc investitiile pe termen lung, cum ar fi cele in educatie, sanatate, pensii, insa merita remarcat ca tinerii cu varste intre 16 si 20 de ani aloca educatiei sumele cele mai mari.

Am sesizat si o diferenta in ce priveste varsta la care romanii incep sa puna bani deoparte: copiii si tinerii de azi o fac la varste timpurii, chiar de la patru ani, in timp ce copiii de dinainte de '89 s-au apucat abia in timpul liceului sau al facultatii.

Noi credem ca mai sunt mult de facut in ceea ce priveste educatia financiara a romanilor, c ...citeste mai departe despre "Pe ce cheltuie romanii primii bani economisiti - studiu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani economie bani studiu, #studiu bani romani , #Stiri Administratie