Romania a fost condamnata de Curtea de Justitie a UE din cauza gropilor de gunoi fara autorizatie

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 12:31
2085 citiri
Romania a fost condamnata de Curtea de Justitie a UE din cauza gropilor de gunoi fara autorizatie
Foto: CC0 Creative Commons

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a condamnat Romania pentru ca nu s-a conformat obligatiei de a lua toate masurile necesare inchiderii cat mai rapid posibil a unui numar de 68 de depozite de deseuri, in conformitate cu articolul 7 litera (g) si cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deseuri, a informat joi CJUE.

Romania nu a inchis cele 68 de depozite de deseuri care nu au primit autorizatia care sa le permita sa functioneze in continuare, neindeplinindu-si astfel obligatiile ce ii revin in temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta, a anuntat CJUE, care obliga Romania la plata cheltuielilor de judecata.

Comisia Europeana a decis, in data de 15 februarie 2017, sa actioneze in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru ca autoritatile nu au reusit sa inchida 68 de depozite municipale de deseuri neconforme, care reprezinta un risc serios pentru sanatatea oamenilor si mediu. Depozitele trebuiau inchise pana la data de 16 iulie 2009.

Ulterior, in data de 27 aprilie 2017, Comisia Europeana (CE) a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta Planul National de Gestionare a Deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare.

Conform forului european, autoritatile romane trebuiau sa revizuiasca si sa actualizeze acest Plan, cel tarziu in 2013. Comisia a initiat procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor in septembrie 2015 si a trimis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitandu-le autoritatilor sa adopte rapid aceste instrumente de baza prevazute de legislatia in materie de deseuri.

Executivul comunitar afirma ca Romania este unul dintre cele mai neperformante state membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor municipale solide. In 2015, aceasta a inregistrat cea mai mare rata de depozitare a deseurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

Pe data de 22 decembrie anul trecut, Hotararea de Guvern privind Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) a fost aprobata in sedinta Executivului, acest lucru conducand la inchiderea unei proceduri de infringement aflata in faza contencioasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania condamnata CJUE, #gropi gunoi neconforme Romania , #Salubrizare