Taxiurile din Cluj-Napoca vor fi dotate obligatoriu cu GPS, POS si motor Euro 5 sau electric

Joi, 22 August 2019, ora 21:10
857 citiri
Taxiurile din Cluj-Napoca vor fi dotate obligatoriu cu GPS, POS si motor Euro 5 sau electric
Foto: Facebook / Municipiul Cluj-Napoca

Taximetrele din Cluj-Napoca vor fi dotate obligatoriu cu GPS si POS pentru plata cu cardul, incepand de anul viitor, potrivit noului regulament de functionare al acestora, supus consultarii publice. In plus, autoturismele care vor fi folosite pentru activitatea de taximetrie vor trebui sa aiba cel putin motoare Euro V, cu grad redus de poluare.

"Primaria Cluj-Napoca a initiat procedura de consultare publica, pana in 5 septembrie, referitoare la proiectul de Hotarare privind aprobarea Studiului de specialitate in ceea ce priveste stabilirea numarului maxim de autorizatii de taxi pentru perioada 2020-2025 la nivelul municipiului, a numarului maxim de autorizatii pentru perioada 2020-2025 si a Regulamentului privind organizarea si executarea serviciului de transport in regim de taxi.

In Regulament se precizeaza ca, la prelungirea autorizatiei de taxi pentru perioada 2020 - 2025, care va intra in vigoare de la inceputul anului viitor, masinile trebuie sa fie dotate cu dispozitiv GPS si dispozitiv de plata prin intermediul cardului (POS).

De asemenea, autoturismele folosite ca taximetre vor trebui sa aiba culoarea alba integral sau minim deasupra benzii sah si sa aiba minim motoare Euro V, cu grad redus de poluare. Ne dorim la Cluj-Napoca un transport taxi modern, civilizat, nepoluant", spun reprezenantii primariei.

De asemenea, Primaria Cluj-Napoca incurajeaza folosirea masinilor electrice pentru taximetre astfel incat sunt prevazute 31 de autorizatii de taxi doar pentru acest tip ce autoturism.

"Un studiu elaborat de Grupul de cercetare in domeniul sistemelor de transport de la UTCN releva faptul ca este necesara cresterea la 2.500 a numarului de autorizatii de taxi, exclusiv cu autorizatii 'verzi', autorizatii de taxi care utilizeaza doar autovehicule electrice.

La ora actuala, pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt eliberate 2.469 autorizatii taxi cu valabilitate pana la 31 decembrie 2019, urmand ca de la 1 ianuarie 2020 sa se prelungeasca autorizatiile de taxi pentru o perioada de 5 ani, cu respectarea prevederilor legale, iar cele 31 de autorizatii de taxi suplimentare vor fi acordate doar pentru masini electrice", au spus reprezentantii primariei.

Totodata, orice autorizatie de taxi retrasa va fi convertita in autorizatie de taxi pentru vehicule electrice.

...citeste mai departe despre "Taxiurile din Cluj-Napoca vor fi dotate obligatoriu cu GPS, POS si motor Euro 5 sau electric" pe Ziare.com

#taxiuri Cluj, #primaria Cluj , #Stiri Administratie