Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
A   A   A

Tu stii ce mananci? Explicatia aiuritoare pentru care bulionul de la raft e facut din concentrat: rosia e fruct!

Tu stii ce mananci? Explicatia aiuritoare pentru care bulionul de la raft e facut din concentrat: rosia e fruct!
Foto: Arhiva Pixabay
Din cauza ca a transpuns fara discernamant, cu copy paste, mai multe directive europene, Romania a ajuns sa stabileasca, prin lege, ca rosiile sunt, totodata, fructe si legume. De ce ne-ar interesa asta? Din cauza ca in baza ambiguitatilor din legislatie, parte dintre fabricantii de bulion si de pasta de rosii au gasit calea de nu mai respecta retele traditionale de obtinere a produselor. In schimb, au ajuns sa puna pe raft, in loc de alimente din rosii proaspete si sanatoase, produse facute din concentrat de tomate de provenienta necunoscuta.
Asa cum Ziare.com va informa in cadrul campaniei "Tu stii ce mananci?", rafturile magazinelor de la noi sunt pline cu pasta de rosii si de bulion obtinute din concentrat de tomate. Asta, cu toate ca Ordinul 362/2002 pentru aprobarea Normei cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate stabileste clar ca altfel ar trebui sa stea lucrurile.

Mai exact, in textul normei se prevede, la Articolul 3, ca "bulionul si pasta de tomate sunt produse obtinute prin zdrobirea si strecurarea tomatelor, la care se pot adauga sare sau zahar, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obtinut, pana la consistenta de bulion sau pasta, ambalate in recipiente ermetice sau neermetice".

Ca lucrurile sa fie si mai clare, la Articolul 5 din textul aceleiasi norme se prevede ca "tomatele sunt legume proaspete, sanatoase, intregi, ajunse la maturitate industriala, de culoare rosie intensa, fara semne de fermentare sau mucegai, neatacate de boli criptogamice".

Din textul normei reiese, deci, fara echivoc: din zdrobirea si strecurarea rosiilor sanatoase ar trebui sa rezulte un produs cu consistenta mai redusa (bulionul) sau mai ridicata (pasta de tomate) . Aceasta si doar aceasta ar trebui sa fie calea de preparare a produselor vandute sub denumirea "bulion" si "pasta de tomate", potrivit ordinului.

Problema este ca la noi, consumatorul gaseste la raft atat bulion, cat si pasta de rosii obtinute nu din tomate proaspete zdrobite, strecurate si scazute, ci prin hidratarea unui concentrat de rosii de provenienta necunoscuta.

Ca sa intelegem cum e posibil asa ceva, am intreabat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Am facut-o in scris, in baza Legii 544/2001, in conditiile in care, in repetate randuri, conducerea institutiei ne-a informat ca aceasta este singura cale in care a decis sa comunice Ziare.com explicatiile solicitate pen ...citeste mai departe despre "Tu stii ce mananci? Explicatia aiuritoare pentru care bulionul de la raft e facut din concentrat: rosia e fruct!" pe Ziare.com
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 12 Iulie 2018, ora 09:37

 Articol citit de 319 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil / Web
Contact  |  Ajutor
Termeni si conditii  |  Cookie
 
^
A   A   A
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor