Balla Sandor, invitat in Rigoletto de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Vineri, 01 Martie 2019, ora 15:55
1533 citiri
Balla Sandor, invitat in Rigoletto de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 3 martie 2019, incepand cu ora 18:30 spectacolul "Rigoletto" de Giuseppe Verdi. Regia poarta semnatura lui Stephen Barlow, scenografia a fost realizata de catre Yannis Thavoris, iar lighting design-ul de catre Warren Letton. Coregrafia a fost semnata de Victoria Newlyn, maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Publicul spectator il va putea urmari pe baritonul Balla Sandor interpretand rolul Rigoletto in calitate de invitat al primei scene lirice a tarii.

Motivat de dorinta de a incerca sa gaseasca mereu noi perspective asupra operelor pe care le pune in scena, dar si de faptul ca publicul european este receptiv la abordari indraznete, Stephen Barlow a gandit un nou concept regizoral pentru opera lui Verdi.

Povestea lui Rigoletto - cinicul bufon al Ducelui de Mantova care, din pricina uneltirilor sale nesabuite, ajunge sa-si piarda propria fiica, pe Gilda - a fost plasata astfel la Chicago, la inceputul anului 1929; perioada efervescenta, dupa cum numeste regizorul perioada prohibitiei, o lume condusa de gangsteri si dominata de jocuri de noroc.

Stephen Barlow a fost convins ca aceasta perioada defineste cel mai bine lumea periculoasa si intunecata din opera lui Verdi. Ducele devine, in montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti, un fel de Al Capone, iar Rigoletto un fel de comediant privat al ducelui.

Atmosfera acelei epoci este pusa in evidenta si prin intermediul scenografiei creata de artistul de origine greaca Yannis Thavoris, care, desi a vrut initial sa redea totul in alb si negru, dupa moda filmelor din epoca respectiva, a ajuns sa creeze, in cele din urma, o scenografie dominata de culori.

Foto: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti

"M-am uitat si la tablouri din acea perioada si la ilustratii de moda colorate, in care erau prezentate materialele din epoca respectiva, deci culorile pe care le-am folosit sunt influentate de tonurile acelui deceniu."

Iar sursele sale de inspiratie nu se rezuma doar la atat, Thavoris fiind inspirat si de scena operei bucurestene, mai exact de zidul de caramida din spatele scenei.

"Tot ce se vede pe platou are alura cinematografica zeffirelliana, nu numai ca decor dar si ca populare cu coristi, balerini, figuranti, in continua miscare, in multe planuri paralele care functioneaza. Nu mai vorbesc de jocul interpretilor, cu atitudini detaliat studiate si expuse." - Costin Popa, muzicolog.

"Regizorul Stephen Barlow si scenograful Yannis Thavoris au decis - asa cum au facut-o la vremea lor si Hugo si Verdi - sa deplaseze actiunea, sa realizeze o translatie spre timpuri mai apropiate publicului caruia i se adreseaza. Au situat-o de aceasta data in Chicago, in perioada prohibitiei, in anii '20 - '30 ai secolului trecut. Au realizat-o de o maniera coerenta creand un spectacol de certa atractiozitate scenica, dramatica si, in parte, muzicala." - apreciza criticul de arta Dumitru Avakian.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Sponsor oficial: Enel Romania

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas

Parteneri: Artmark, Sansha

Partener de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spectacole Opera Nationala Bucuresti , #Muzica