Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
A   A   A

Nobelul pentru Economie a fost dat pentru elucidarea misterelor psihologiei economice. Laureatul: Voi cheltui premiul cat mai irational posibil

Nobelul pentru Economie a fost dat pentru elucidarea misterelor psihologiei economice. Laureatul: Voi cheltui premiul cat mai irational posibil
Foto: Twitter/The Nobel Prize
Luni a fost anuntat castigatorul ultimului premiu Nobel acordat in acest an: Nobelul pentru Economie a fost atribuit economistului american Richard H. Thaler pentru "contributia sa la intelegerea dimensiunii psihologice a economiei".
Profesor la Universitatea Chicago Booth, Richard Thaler este coautor al bestsellerului "Nudge". Thaler a incorporat psihologia in analizele deciziilor economice. Prin explorarea consecintelor preferintelor sociale limitate rational si a lipsei autocontrolului, el a aratat cum aceste caracteristici umane afecteaza deciziile individuale, precum si rezultatele pietei.

Per Stroemberg de la Academia Suedeza a declarat ca munca lui a explorat cum aspectele specifice psihologiei umane au format decizii economice.

"Descoperirile lui Richard Thaler au inspirat multi alti cercetatori care i-au urmat si a pavat drumul spre un nou capitol al economiei pe care il numim Economie comportamentala", a spus el.

Richard Thaler, in varsta de 72 de ani, va primi 9 milioane de coroane suedeze (850.000 de euro) din partea Comitetului, suma despre care a spus ca o va cheltui "cat mai irational posibil", potrivit News.ro.

Iata care sunt ceilalti laureati Nobel din 2017
Premiului Nobel pentru Medicina 2017 (anuntat pe 2 octombrie) a fost atribuit cercetatorilor americani Jeffrey C. Hall, Michael Roshbash si Michael W. Young, pentru contributia acestora la studiul mecanismului "ceasului biologic".

Vezi si Nobelul pentru Chimie a fost acordat pentru determinarea structurii moleculelor vii, in imagini de inalta rezolutie

Castigatorii premiului Nobel pentru Fizica (anuntat pe 3 octombrie) sunt cercetatorii americani Rainer Weiss, Barry C. Barish si Kip. S. Thorne, pentru contributiile aduse la studiul undelor gravitationale.

Castigatorii premiului Nobel pentru Chimie (anuntat pe 4 octombrie) sunt Jacques Dubochet (Elvetia), Joachim Frank (USA) si Richard Henderson (Marea Britanie) pentru punerea la punct a cryo-microscopiei electronice, o metoda revolutionara de observare a moleculelor.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (anuntat pe 5 octombrie) a fost desemnat scriitorul britanic de origine japoneza Kazuo Ishiguro, considerat un autor "cu o mare putere emotionala".

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, pe 6 octombrie, Campaniei Internationale pentru Abolirea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) "pentru munca depusa cu rolul de a atrage atentia cu privire la consecintele ...citeste mai departe despre "Nobelul pentru Economie a fost dat pentru elucidarea misterelor psihologiei economice. Laureatul: Voi cheltui premiul cat mai irational posibil" pe Ziare.com
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Luni, 09 Octombrie 2017, ora 13:34

 Articol citit de 1562 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil / Web
Contact  |  Ajutor
Termeni si conditii  |  Cookie
 
^
A   A   A
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor