Otello, spectacol in memoria tenorului Ludovic Spiess, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Marti, 07 Mai 2019, ora 11:40
1152 citiri
Otello, spectacol in memoria tenorului Ludovic Spiess, pe scena Operei Nationale Bucuresti
Foto: Opera Nationala Bucuresti / Sebastian Bucur

Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 10 mai, incepand cu ora 18:30, spectacolul "Otello" de Giuseppe Verdi.

Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat - invitat. Corul Operei Nationale Bucuresti a fost pregatit de catre Daniel Jinga.

Reprezentatia de vineri este inchinata memoriei marelui tenor Ludovic Spiess. Cariera artistica a tenorului Ludovic Spiess a numarat 450 de spectacole, din care aproximativ 200 in Bucuresti. Repertoriul sau a cuprins 33 de roluri de opera, sapte de opereta si noua lucrari vocal simfonice.

Ludovic Spiess s-a remarcat si in plan socio-politic, ocupand in 1991 functia de director al Festivalului si Concursului International "George Enescu", in perioada 1991-1992 detinand portofoliul de Ministru al Culturii, iar intre anii 2001-2005 fiind director al Operei Nationale din Bucuresti.

In 2004 a fost numit Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, in 2002 a primit distinctia Crucea de Onoare a Austriei pentru Stiinta si Arta, Clasa I, in acelasi an primind si titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti. In 2001, tenorul Ludovic Spess a fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

"Marele tenor al zilelor noastre s-a nascut in toata gloria, in Otello, la Toulouse. Acest urias isi cunoaste mijloacele si le stapaneste. Este uimitor, seducator, emotionant, monstrous, bulversant, uman. Este incomparabil. Dupa el si pentru mult timp, nu mai ascultati pe nimeni. Duceti-va sa-l vedeti si sa-l acultati oriunde ar fi; n-are importanta mediocritatea anturajului: nimeni nu poate canta acum la nivelul sau.

Are manii magnifice si este credibil; dar, cand evoca pe Dumnezeul lui Verdi, se adreseaza chiar lui Dumnezeu. La inceput cu toata slabiciunea unei fiinte coplesite de deceptie, apoi cu impetuozitatea fulgeratoare pe care revolta o poate provoca oamenilor simpli, mai ales daca au caracter si forta. Este bine sa salutam acest nou soare care se ridica deasupra umbrelor si spectrelor nostalgic ale operei" - ("Ludovic Spiess in Otello: O revelatie?", Robert Labadie, L'estr'acte, nr. 310, 15 martie 1967)

Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o impletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, "Otello" s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti:

"Eu fac o cercetare minimalista scenografica, in sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se inalte in inima personajelor, lucru mult mai important decat faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele... Spre exemplu, raul si binele se confrunta in aceasta opera intre Desdemona si Iago, de acord? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului, dar confruntarea dintre bine si rau este reprezentata de Iago-Desdemona. In aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti."

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Urmatoarea reprezentatie va avea loc sambata, 8 iunie, incepand cu ora 18:30.

Sponsor oficial: Enel Green Power

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Bograve Luxury

Parteneri: Artmark, Sansha

Partener de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei

#spectacole Opera Nationala Bucuresti, #Ludovic Spiess , #Muzica