Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Arta > Stiri Arta
A   A   A

Radu Jude a castigat pentru Romania primul Glob de Cristal la Festivalul de Film Karlovy Vary

Radu Jude a castigat pentru Romania primul Glob de Cristal la Festivalul de Film Karlovy Vary
Foto: captura video
Filmul lui Radu Jude "Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari" a castigat sambata Globul de Cristal, Marele Premiu de la Karlovy Vary International Film Festival, devenind prima productie romaneasca inclusa oficial intre castigatorii trofeului acordat in Cehia.
"Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari" a primit sambata Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Karlovy Vary, in valoare de 25.000 de dolari. Este oficial prima data cand un film romanesc castiga trofeul Globul de Cristal.

Una dintre cele mai vechi din lume, considerata, inainte de 1989, cel mai important festival pentru filmele realizate in tarile socialiste, manifestarea de la Karlovy Vary a fost trecuta de multe ori in palmaresul peliculei "Valurile Dunarii" in regia lui Liviu Ciulei. Multi critici de film romani au redat acest fapt. In realitate, palmaresul oficial al festivalului din Cehia nu mentioneaza niciun alt film romanesc in calitate de castigator al Globului de Cristal inaintea peliculei lui Radu Jude.

In prezent Festivalul International de Film de la Karlovy Vary este cel mai vizibil festival de film din Europa Centrala si de Est.

"Cred ca este evidenta o influenta de la Jean-Marie Straub si Daniele Huillet, pentru ca ei au facut filme ce se bazau mult pe prezenta actorilor si nu pe text. Exista si cateva influente de la Jean-Luc Godard, din filmele sale. Dar cred ca principala influenta, daca ar fi sa gasesc una, nu vine din cinema, ci din literatura, si sunt sigur ca il stiti in Cehia, pentru ca o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de povesti istorice documentate privind relatia dintre trecut si prezent, folosind fotografii in carti si alte element diferite.

Cand l-am descoperit pe Sebald, acum cativa ani, m-a impresionat intr-o asemenea masura ca mi se pare ca este influenta principala. (...) Nu cred ca un film, filmul meu, poate sa schimbe felul in care gandesc spectatorii singurul lucru pe care il poate face este sa fie... Cred ca Wittgenstein spunea ca isi vede cartile filozofice ca pe o scara, iar oamenii se urca pe ea si apoi o arunca. Cu toata modestia, cred ca filmul meu face acelasi lucru, este o scara pe care oamenii pot urca si apoi gasesc sau se gandesc la ceva mai interesant decat am fost eu in stare sa arat. (...)

Cand apartii unei comunitati simti ca esti responsabil intr-un mod simbolic de tot. Si daca a facut cineva ceva rau, nu vrei sa te simti ...citeste mai departe despre "Radu Jude a castigat pentru Romania primul Glob de Cristal la Festivalul de Film Karlovy Vary" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Sambata, 07 Iulie 2018, ora 21:17

 Articol citit de 354 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor