Sfaturi pentru cei care vor sa invete fotografie

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 13:34
3706 citiri
Sfaturi pentru cei care vor sa invete fotografie
Foto: Pixabay / CC0 Public Domain

Fotografia este mai mult decat o modalitate de a pastra o imagine. Multi oameni au transformat acest domeniu intr-o pasiune sau o sursa de venit. Desi poate fi un hobby scump, fotografia ii recompenseaza spiritual si monetar pe cei care aleg sa investeasca rabdare si bani pentru pasiunea lor.

Am pregatit mai jos cateva sfaturi pentru cei care vor sa porneasca pe acest drum.

Fii cat mai atent la ce se intampla in jurul tau

Inainte sa cumperi un aparat foto scump, poti incepe prin a fotografia cu un telefon mobil. Ideea este sa te obisnuiesti sa cauti subiecte bune de fotografie. Incearca sa gasesti lucrurile care te inspira. Unii oameni fotografiaza peisaje naturale sau urbane, altii surprind animale sau oameni.

Cauta-ti propria nisa. Este bine sa incepi cu lucrurile care te intereseaza. Un bun fotograf le arata celorlalti subiecte obisnuite intr-o lumina inedita si pune in valoare chiar si cele mai banale lucruri. Elementele pe care le fotografiezi vor determina si ce obiective vei cumpara mai tarziu.

Cumpara un aparat foto potrivit

Primul tau aparat de fotografiat nu trebuie sa fie cel mai scump si mai performant de pe piata. Camerele foto DSLR sunt o alegere buna pentru incepatori deoarece au o rezolutie mare si sunt foarte flexibile din punct de vedere al obiectivelor, blit-urilor, filtrelor sau a altor accesorii pe care le poti folosi alaturi de ele.

Modelele entry-level au costuri mai mici, fiind insa destul de performante, mai ales in combinatie cu obiective de calitate.

Odata ce ai ales camera foto potrivita, foloseste-o cat mai mult si invata ce face fiecare setare. Utilizeaza modul manual, modul prioritate diafragma sau modul prioritate de timp pentru a testa toate caracteristicile camerei tale foto si pentru a invata ce setari sunt potrivite in fiecare situatie.

Fotografiaza zilnic

Fotografia este un domeniu care se invata ca oricare altul. Important este sa exersezi. Daca ai posibilitatea, ia aparatul foto cu tine oriunde mergi si fotografiaza toate lucrurile care ti se par interesante.

Incearca unghiuri diferite, setari diferite si experimenteaza cat mai mult. Compara rezultatele pentru a vedea ce functioneaza si ce nu. Nu te descuraja daca fotografiile tale nu ies asa cum ti-ai dori. Esecurile sunt elemente vitale ale procesului de invatare.

Invata cum sa folosesti lumina

Lumina joaca un rol vital in fotografie si este unul dintre primele lucruri despre care ar trebui sa inveti cum sa te folosesti. Studiaza felul in care aceasta produce umbre. Aseaza o sursa de lumina in fata, spatele si lateralul subiectului tau, pentru a vedea cum se schimba rezultatul din imagini.

Studiaza alte fotografii si incearca sa-ti dai seama unde a fost asezata lumina in acele exemple. In curand, vei invata sa te folosesti de lumina pentru a scoate in evidenta anumite trasaturi ale subiectului tau.

Invata de la altii

Folosind internetul poti vedea munca celor mai buni fotografi din lume. Uita-te la fotografiile lor si descopera cu care dintre stiluri rezonezi. Cerceteaza-le munca pentru a-ti da seama ce tehnici folosesc si incearca sa le implementezi si tu. Tot internetul iti permite sa accesezi forumuri in care se discuta despre acest subiect si unde poti pune intrebari celor care lucreaza in domeniu.

Totusi, cel mai bine este sa inveti pe viu. Intereseaza-te daca se organizeaza cursuri de fotografie in orasul tau, sau profita de cunostiintele unui cunoscut.