Explozie in China: Pagubele deflagratiei, resimtite din plin si de companiile straine

Miercuri, 19 August 2015, ora 11:08
6301 citiri
Explozie in China: Pagubele deflagratiei, resimtite din plin si de companiile straine
Foto: Wikimedia

Bilantul exploziei de la Tianjin continua sa creasca. Peste 100 de morti au fost inregistrati in urma deflagratiei, iar din punct de vedere financiar bilantul se arata si el impovarator.

Nu doar pagubele materiale create de suflul exploziei atarna greu in balanta, ci si deciziile pe care companiile straine care operau in portul chinez le-au luat in ultima saptamana, arata portalul Quartz.

Despagubiri imense

Asiguratorii din China sunt printre victimele dezastrului financiar creat de explozia care a devastat zona industriala din portul Tianjin.

Agentia de rating Fitch a apreciat ca nivelul despagubirilor sunt cuprinse intre 1 si 1,5 miliarde de dolari. Suma ar fi echivalentul a 88% din politele de asigurare incasate in Tianjin in cursul anului trecut.

Majoritatea se refera la asigurarile auto, de marfa, de responsabilitate si a bunurilor.

Locuitorii sunt asigurati si ei in cadrul unui program guvernamental, cu daune care pot evolua de la 3.100 pana la 5.500 de dolari in caz de vatamare si cu sume de 7800 de dolari platite ca despagubiri pentru un deces.

Parc auto distrus

Valoarea totala a masinilor distruse de suflul exploziei poate depasi 700 de milioane, portul Tianjin reprezentand poarta de intrare pentru 40% din autovehiculele importate de China.

Conform unei estimari facute de ziarul China Daily, producatorii auto straini ar fi inregistrat pagube de cel putin 312,5 milioane de dolari in explozia de saptamana trecuta.

Printre acestia se numara Renault, Volkswagen si Toyota. Renault a anuntat deja o cifra a masinilor distruse in explozie: 1.500, in timp ce reprezentanti VW spun ca inca inventariaza pierderile.

Jurnalistii chinezi estimeaza ca 2.748 de autoturisme ale producatorului german au fost afectate in urma catastrofei.

Producatorul auto local Sinomach Automobile, companie detinuta de guvernul de la Beijing, a afirmat ca are 6.500 de automobile distruse in explozia din Tianjin, acestea fiind asigurate.

Reprezentantii companiei sustin ca au intocmit actele pentru obtinerea despagubirilor.

Daune colaterale

Toyota a suspendat activitatea pe trei linii industriale detinute in apropierea portului Tianjin, reducand astfel la jumatate productia industriala din China a companiei nipone.

Exemplul a fost urmat si de Panasonic, Singamas Container Holdings si americanii de la Deere.

Nu sunt singurele pierderi care apar ca urmare a ingrijorarii privind riscul reprezentant de siguranta zonei portuare Tianjin.

Roberto Giannetta, secretarul general al Asociatiei liniilor maritime din Hong Kong, sustine ca mai multe transporturi cu destinatia Tianjin au fost redirectionate spre alte porturi, crescand costurile de expeditie a marfii si provocand pierderi pentru operatorii portuari din zona.

Pentru moment, transportul de produse petroliere si petrochimice pare sa nu fi fost tulburat.

Locuinte avariate

Sute de locuinte au fost spulberate de suflul exploziei petrecute miercurea trecuta, cele mai apropiate zone rezidentiale aflandu-se la 600, respectiv 1000 de metri de depozitul unde s-a declansat parjolul.

Distanta este considerata nesigura chiar si dupa normele de siguranta emise de autoritatile chineze, iar supravietuitorii sustin ca nu au stiut ca in apropiere sunt depozitate substante periculoase si cer ca dezvoltatorul imobiliar sa le restituie banii.

China Vanke este una dintre cele mai mari companii din sectorul imobiliar din tara si, totodata, constructorul unuia dintre cartierele afectate de explozia din Tianjin. Pretul unui apartament de 90 mp ajunge la 140.000 de dolari.

Pentru moment, reprezentantii dezvoltatorului sustin ca nu se pune problema sa rascumpere apartamentele avariate. In schimb au confirmat ca se lucreaza la o evaluare a pagubelor, urmand ca in baza acesteia sa se acorde despagubiri.

Pierderi umane

Premierul Li Keqiang a insistat ca familiile pompierilor morti in dezastru sa fie despagubite pentru pierderea celor dragi. Conform oficialitatilor din Tianjin, 50 de pompieri aumurit in primele ore de lupta cu focul, iar alti 52 sunt dati disparuti.

Deocamdata, oficilitatile nu au facut publica suma pe care o vor primi rudele pompierilor morti in incendiu, multumindu-se sa acorde doar titlul de "eroi martiri" pentru cei declarati deja decedati.

Exista insa un precedent de acum 7 luni, in care pompierilor morti in incendiul din orasul Harbin li s-a acvordat titlulde "eroi martiri", iar rudele au fost depagubite cu echivalentul a 36.600 de dolari pentru fiecare familie.

#daune incendiu Tianjin, #pagube explozie China, #companii asigurare China , #Asigurari bunuri