BNR lanseaza o bancnota aniversara dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 11:30
3679 citiri
BNR lanseaza o bancnota aniversara dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918
Foto: CC0 Creative Commons

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa, incepand din 1 decembrie, in circuitul numismatic o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Potrivit Bancii Centrale, bancnota va avea urmatoarele caracteristici: dimensiuni 147x82 mm (cu o toleranta de +/-1 mm), culoare predominanta albastru, imprimata in tehnica mixta plana/relief, pe suport de polimer, fereastra transparenta complexa.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta portretele regelui Ferdinand I si reginei Maria; dedesubt, pe doua randuri, numele acestora si anii de viata, respectiv "Regele Ferdinand I 1865-1927" si "Regina Maria 1875-1938", iar in zona centrala o imagine de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

De asemenea, tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, in stanga sus, denumirea bancii centrale "Banca Nationala a Romaniei", pe orizontala sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR si, mai jos, anii "1918-2018". Valoarea nominala este inscrisa de patru ori, dupa cum urmeaza: in stanga jos, pe orizontala, in cifre "100"; in partea centrala jos, in litere, pe doua randuri "Lei Una Suta"; in dreapta jos, pe verticala, in litere "Una Suta Lei" si in dreapta sus, pe verticala, in cifre "100".

Semnaturile guvernatorului si casierului central sunt imprimate in partea centrala, deasupra valorii nominale in litere, iar data punerii in circulatie, respectiv "1 decembrie 2018", este imprimata pe verticala, in dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea in Bucuresti a alaiului regal la l Decembrie 1918 si un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei in costume populare specifice fiecarei provincii romanesti unite: Basarabia, Romania, Tara Ardealului si Bucovina. Dedesubt, se afla textul: "Falsificarea acestor bilete se pedepseste conform legilor". Denumirea bancii centrale "Banca Nationala a Romaniei" se afla sus, pe orizontala, iar sigla BNR este pozitionata in dreapta sus si in stanga jos. Valoarea nominala este imprimata astfel: pe verticala in stanga sus si pe orizontala in dreapta jos, in cifre, "100" si pe orizontala in stanga jos, in litere, "Una Suta Lei".

Seria si numarul bancnotei tiparite cu litere si cifre in doua culori, rosu si negru, sunt imprimate astfel: in stanga, pe orizontala, cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare si in dreapta pe verticala, cu cerneala neagra.

Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, fara TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a acestei bancnote se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.

#bancnota centenar, #BNR bancnota centenar , #stiri BNR