Consumatorii din zona euro renunta greu la cash

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 15:40
4321 citiri
Consumatorii din zona euro renunta greu la cash
Foto: CC0 Creative Commons

Platile cu numerar domina inca achizitiile de produse de larg consum realizate in zona euro, chiar daca multe economii occidentale se indreapta rapid spre platile electronice, arata un sondaj publicat vineri de Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.

Aceste cifre arata ca zona euro este una din marile economii ale lumii care renunta lent la platile cu numerar, fiind devansata de SUA, Marea Britanie, Australia si Canada.

Anul trecut, aproape 79% din tranzactiile la punctul de vanzare au fost facute cu numerar in zona euro. In cazul Germaniei, cea mai mare economie a blocului comunitar, ponderea tranzactiilor cu numerar a fost de 80%, o dovada a reticentei germanilor la decizia BCE de a scoate din circulatie bancnota de 500 de euro, o miscare perceputa ca primul pas spre renuntarea treptata la numerar.

Dupa ce a trecut prin doua razboaie mondiale si hiperinflatie, germanii se bazeaza pe platile cu numerar si chiar si in cazul produselor bancare: prefera produsele simple de economii, in special depozitele de numerar.

In contrast, doar 15% din tranzactiile la punctul de vanzare au fost facute cu numerar in Suedia, unde numerarul in circulatie a scazut constant in ultimii ani.

In zona euro, cei care utilizeaza cel mai putin numerarul la plata sunt olandezii si estonienii, in conditiile in care mai putin de jumatate din tranzactiile facute anul trecut in aceste doua tari au fost facute cu numerar.

Rezultatele sondajului BCE arata ca numerarul este atat de vital in zona euro incat un consumator obisnuit poarta in orice moment in portofel cel putin 65 de euro iar un consumator din Germania peste 100 de euro.

Evidentiind o posibila schimbare, BCE a precizat ca platile contactless ar putea duce la cresterea rapida a numarului tranzactiilor electronice. In astfel de plati, consumatorii isi apropie cardurile sau telefoanele de un terminal de plata, finalizand instant achizitii cu valoare mica, fara a fi nevoiti sa introduca PIN-ul.

"Rezultatele sondajului sugereaza ca viteza cu care astfel de plati au fost imbratisate in unele tari inseamna ca odata ce cardurile de plata si terminalele vor avea si capacitati contactless, ponderea platilor contactless ar putea creste semnificativ", se arata in documentul publicat pe pagina de Internet a BCE.

Deocamdata insa platile contactless reprezinta doar un procent din vanzari, ceea ce sugereaza ca orice schimbare va fi una care va avea nevoie de o perioada lunga de timp.

#plata cash Europa, #plata card Europa, #plata cash zona euro, #plata card zona euro , #Plata cu cardul