Stilul cashless e benefic. Cardurile bancare scot la suprafata economia neagra a Greciei

Marti, 04 August 2015, ora 12:07
4806 citiri
Stilul cashless e benefic. Cardurile bancare scot la suprafata economia neagra a Greciei
Foto: Pixabay

Lipsa banilor gheata din portofelele elenilor are un efect benefic pentru economia din Grecia. Peste un milion de carduri de debit au fost create in tara dupa impunerea controlului capitalului si stabilirea plafonului maxim de retrageri saptamanale la 420 de euro.

Intr-o economie in care tranzactiile cash nedeclarate detin o pondere de 25%, intensificarea operatiunilor cu mijloace electronice de plata are darul de a face lumina in zona evaziunii, relateaza agentia Bloomberg.

Record uluitor

Cea mai mare banca elena, Banca Nationala a Greciei a emis peste 400 de mii de carduri de debit in ultimele 4 saptamani.

Alpha Bank a emis 220 de mii de carduri de debit numai in luna iulie, numarul lor depasind cifra cardurilor emise de banca in tot anul 2014.

"Oamenii au realizat ca asa au acces la banii lor, pensionarii fiind cei care au solicitat cele mai multe carduri", explica Leonidas Kasoumis, directorul departamentului de credite persoane fizice din cadrul bancii.

In primele zile de la introducerea restrictiilor de retragere a numerarului, numarul de plati in sistem electronic din benzinariile si supermarketurile din marile orase s-a dublat, iar in zonele rurale s-a triplat.

"Controlul capitalului a fost un factor declansator. Este bine pentru comercianti, in conditiile in care banii lichizi sunt din ce in ce mai putini.

Este bine si pentru banci, care inregistreaza o reducere a costurilor operationale. Cel mai bine se reflecta insa in economie", opineaza Kasoumis.

Retragerea de numerar din banci a fost impusa la sfarsitul lunii iunie, dupa ce sistemul bancar elen a fost decapitalizat cu 47 de miliarde de euro in urma retragerilor masive inregistrate in primele 6 luni ale anului.

In schimb, platile efectuate pe piata interna prin intermediul cardurilor de debit nu au un plafon limita.

Codasii Europei

Datele statistice intocmite de Banca Centrala Europeana arata ca, pana anul acesta, Grecia avea cel mai mic procent de instrumente electronice de plata din interiorul Uniunii Europene.

Doar 6% din populatia Greciei detinea carduri bancare pana acum o luna, recunoaste Theodore Kalantonis, reprezentantul Eurobank Ergasias.

Visa Europe, operatorul a peste 60% din centrele pay-point deschise pe teritoriul Greciei sustine ca are o crestere de 135% a operatiunilor derulate prin aceste puncte de plata in primele 15 zile din luna iulie.

In acelasi timp, cererea de carduri Visa din Grecia aproape s-a dublat, sustine Nikos Kabanopoulos, directorul Visa Europe din Grecia.

Datele procesate de companie in cusul anului trecut demonstreaza ca platile efectuate prin carduri Visa in Grecia erau de 1 euro la 37. In Europa, media este de 1 euro din 6.

Acum, sistemele electronice de plata au inceput sa fie introduse si in afaceri care anterior se derulau doar cu banul jos: cabinetele medicilor de familie sau ale stomatologilor.

Apar banii negri

Cultura banilor gheata, raspandita printre cei 11 milioane de locuitori ai tarii, a dus in timp la dezvoltarea economiei negre si la o slaba colectare a taxelor si impozitelor.

Ambele chestiuni si-au pus amprenta asupra slabei evolutii a economiei elene dupa declansarea crizei financiare din 2008 si au fost reprosate constant guvernului de la Atena de creditorii internationali.

Cu banii negri iesind acum la suprafata, munca inspectorilor fiscali eleni se dovedeste mai usoara.

Pana in 2014, acestia s-au plans ca sunt nevoiti sa duca o adevarata "vanatoare de vrajitoare" in randul micilor afaceristi din Grecia care obisnuiau sa lucreze direct cu bani cash, fara a emite bonuri fiscale.

#bani negri Grecia, #plati electronice Grecia, #grad colectare fiscala, #economie grecia , #Carduri bancare