Ce cauta angajatorii, in 2018: Marile companii se orienteaza catre freelanceri, cu program flexibil si mediu de lucru dupa modelul Google #Opinie

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 16:53
7621 citiri
Ce cauta angajatorii, in 2018: Marile companii se orienteaza catre freelanceri, cu program flexibil si mediu de lucru dupa modelul Google #Opinie
Mihaela Maranca, director general Randstad Romania/Consultanta imagine foto si make-up: Mirela Paduraru

Suntem martorii unei schimbari importante de paradigma pe piata muncii. Se schimba convingerea conform careia, pentru a atrage cei mai buni candidati si a construi echipe performante, organizatiile trebuie sa lucreze cu angajati full-time, pe baza unor contracte permanente.

In plan international, observam cum castiga teren o perspectiva noua, aceea de a dezvolta un nucleu de forta de munca agila, prin acest termen intelegand specialistii care lucreaza din postura de freelancer sau angajati pe proiecte.

Daca aceasta solutie era intalnita in companiile din Statele Unite in procent de 18% in 2012, aceasta a ajuns la 46% in 2016, conform studiului "Randstad Workplace 2025".

In anul 2017 am sesizat si pe piata din Romania semne ale orientarii companiilor catre colaborarea cu talentele agile.

In 2018, agajatorii isi vor deschide si mai mult portile fata de consultantii independenti, odata contractati doar pentru a suplini o nevoie temporara sau a furniza servicii intr-o nisa superspecializata.

Astazi, companiile apeleaza la acest tip de forta de munca pentru a dezvolta proiecte de importanta maxima si pentru a livra rezultate prioritare pentru organizatie.

Colaborarea cu forta de munca agila devine importanta pentru companiile care isi doresc sa ramana relevante in viitor si este un model care se va dezvolta in urmatorii ani.

Implementarea programului de lucru flexibil

O tendinta aflata in directa corelare cu aceea mentionata anterior este preferinta candidatilor de a lucra de acasa, de a avea un program de lucru flexibil sau part-time.

Inca din acest an am putut sesiza eforturile organizatiilor de a crea sisteme de lucru care sa faciliteze implementarea programului de lucru flexibil, acolo unde specificul activitatii permite acest model.

Crearea unui mediu de lucru relaxat

Companiile de IT sunt deschizatoare de drumuri in gandirea si crearea unor spatii si conditii de lucru unde angajatii sa se simta atrasi sa lucreze.

Vedem resurse importante de timp, creativitate si bugete investite in directia modelarii unor medii relaxate de munca, asa cum, de altfel, ne inspira de mai multi ani sediile centrale ale unor colosi precum Google sau Facebook.

Prezenta unor componente interesante in pachetul de beneficii

Pachetul de beneficii va face loc unor componente importante pentru candidati. Companiile vor dezvolta programe de oferire de feed-back si se vor uita cu atentie la modalitatile prin care se pot implica in viata comunitatii, avand in vedere ca proiectele CSR se dovedesc a avea un rol major in motivarea si retentia angajatilor.

Vor fi pretuite cunostintele STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica)

Specialistii care detin cunostinte STEM vor avea si in anul care vine cautare pe piata muncii locale, atat la nivel de specializare avansata, cat si in ce priveste joburile de nivel "middle", precum cele de web developer, computer support sau de inginer.

Va fi anul angajatilor cu potential ridicat si cu ambitia de a se dezvolta.

Concluzionand, apreciez ca in 2018 vom fi martorii unei reconfigurari a modului in care se munceste in Romania, urmare fireasca a asteptarilor manifestate de candidati si a tendintelor deja vizibile in strainatate.

Despre Mihaela Maranca, director general Randstad Romania

Cu experienta de peste 10 ani in domeniul HR, am strans de-a lungul timpului multe cunostinte, momente minunate si oameni foarte valorosi alaturi, care reprezinta cu adevarat propria mea carte de vizita. Obiectivul meu personal este sa imi imbogatesc mereu abilitatile si experienta, sa evoluez continuu.

Acest lucru m-a determinat sa ma implic, cu entuziasm, in cat mai multe proiecte, din diferite domenii, fiecare rezultat fiind unul de succes, in primul rand prin prisma experientei castigate.

Urmez zi de zi valorile de baza ale Randstad, companie de top in industria globala a serviciilor de recrutare: to know, serve and trust, striving for perfection and simultaneous promotion of all interests.

Compania pe care o reprezint vede imaginea in ansamblu, aceea ca activitatea noastra are impact la nivelul intregii societati si isi asuma responsabilitatea sociala a unui demers de recrutare de calitate.

In acelasi timp, ca una dintre cele mai mari companii de servicii HR din lume, Randstad priveste ca pe o responsabilitate a sa asumarea unui rol activ in dezvoltarea industriei in care activeaza.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#tendinte recrutare 2018 , #Companii recrutare