Cea mai bogata femeie din Africa scoate la bataie 1,2 mld. de euro pentru a intra pe piata telecom din Europa

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 13:40
1873 citiri
Cea mai bogata femeie din Africa scoate la bataie 1,2 mld. de euro pentru a intra pe piata telecom din Europa
Foto: Bet

O firma controlata de fiica presedintelui Angolei, considerata ca fiind cea mai bogata femeie din Africa, a depus o oferta de 1,2 miliarde de euro pentru preluarea Portugal Telecom, care este actionar la operatorul brazilian de telecomunicatii Oi.

Terra Peregrin, controlata de Isabel dos Santos, a anuntat ca va plati 1,35 de dolari pe o actiune Portugal Telecom, cu conditia sa poata cumpara peste 50% din titlurile companiei. Acest pret este putin peste cel inregistrat de operatorul portughez de telecomunicatii la inchiderea de tranzactiilor de la bursa din Lisabona.

Oferta face parte dintr-o operatiune complexa de consolidare din industria telecom din Brazilia, care afecteaza cateva tari europene.

Pe langa cele 25,7% din actiunile Oi - parte a fuziunii din 2013 dintre cele doua firme, Portugal Telecom detine si 900 de milioane de euro in titluri de creanta emise de RioForte Investments, parte a conglomeratului portughez Espirito Santo International, care este in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Inca nu este clar care va fi valoarea reala a acestor titluri dupa ce lichidarea Espirito Santo va fi finalizata.

Portugal Telecom a transferat activele sale de telefonie fixa si mobila catre Oi o data cu fuziunea dintre cele doua companii, la sfarsitul anului trecut.

Oi a mai primit o oferta

Pe langa aceasta, Oi a primit, la inceputul lunii noiembrie, o oferta de circa 7 miliarde de euro din partea firmei luxemburgheze Altice pentru cumpararea PT Portugal.

Daca oferta Terra Peregrin va avea succes, planurile Oi de a vinde activele portugheze de telecomunicatii se vor complica, deoarece Portugal Telecom are drept de veto in astfel de vanzari. Partea de care este interesata Dos Santos mai are optiunea de a cumpara un mic pachet suplimentar la Oi.

Intr-o instiintare trimisa autoritatilor de reglementare a pietei de capital din Portugalia, Terra Peregrin a declarat ca va permite continuarea fuziunii planificate dintre Portugal Telecom si Oi, desi calendarul "ar putea suferi unele modificari". La randul lor, cei de la Oi au spus, intr-o nota transmisa auroritatilor braziliene, ca orice modificare de termenii in procesul de fuziune ar fi "prematura".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Portugal Telecom preluare, #Isabel dos Santos, #Terra Peregrin , #Actionari