Consiliul Concurentei a amendat 4 firme cu 3,18 milioane lei pentru trucarea unor licitatii pentru semnalizare rutiera

Joi, 06 Februarie 2020, ora 15:29
1150 citiri
Consiliul Concurentei a amendat 4 firme cu 3,18 milioane lei pentru trucarea unor licitatii pentru semnalizare rutiera
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Concurentei a anuntat joi ca a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 3,18 milioane lei (aproximativ 667.000 euro) patru companii pentru trucarea unor licitatii privind achizitionarea de indicatoare rutiere si/sau lucrari de marcaje rutiere.

Astfel, Vesta Investment a fost amendata cu 725.267 lei, Helvespid cu 21.843 lei, Loial Impex a fost sanctionata cu 1,5 milioane lei, iar Girod Semnalizare Rutiera cu 930.795 lei.

Investigatia Consiliului Concurentei a vizat atat licitatii publice, organizate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau alti administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu), cat si licitatii private, organizate de antreprenorii de lucrari de reabilitare/modernizare/constructie de drumuri publice, care erau obligati sa asigure si semnalizarea rutiera.

Astfel, in cadrul investigatiei declansate in anul 2017, autoritatea de concurenta a constatat existenta a doua intelegeri anticoncurentiale, ce au avut ca scop eliminarea concurentei prin coordonarea comportamentului companiilor in cadrul licitatiilor publice si/sau private.

"Vesta Investment SRL, Helvespid SRL si Loial Impex SRL au facut schimb de informatii sensibile concurential si si-au adaptat comportamentul in contextul participarii la licitatii, fie ca ofertanti individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel incat sa nu se concureze intre ele. Eliminarea concurentei a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere si/sau lucrari de marcaje la preturi mai mari, in perioada 2010-2017.

De asemenea, in perioada 2009 - 2016, firmele Girod Semnalizare Rutiera SRL si Loial Impex SRL si-au adjudecat contractele la preturi mari deoarece si-au coordonat comportamentul si au depus oferte astfel incat sa nu se concureze la licitatiile (publice sau private) de comercializare a indicatoarelor rutiere", precizeaza autoritatea de concurenta.

In cadrul procedurii de clementa, Vesta Investment SRL si Loial Impex SRL au furnizat o serie de documente si informatii ce au avut o contributie semnificativa la probarea faptei si, ulterior, au recunoscut fapta anticoncurentiala, beneficiind, prin urmare, de o reducere a amenzii.

De asemenea, Helvespid SRL a recunoscut incalcarea Legii concurentei, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.

In perioada investigata, companiile Helvespid SRL si Girod Semnalizare Rutiera SRL furnizau doar indicatoare rutiere, iar Vesta Investment SRL si Loial Impex SRL rea ...citeste mai departe despre "Consiliul Concurentei a amendat 4 firme cu 3,18 milioane lei pentru trucarea unor licitatii pentru semnalizare rutiera" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#consiliul concurentei amenzi companii , #Stiri Companii