Povestea Symmetrica: De la o hala inchiriata la cel mai mare producator local, in 20 de ani de business

Sambata, 19 Iulie 2014, ora 00:00
4983 citiri
Povestea Symmetrica: De la o hala inchiriata la cel mai mare producator local, in 20 de ani de business

Symmetrica este o companie cu actionariat 100% romanesc si a crescut organic, de la an la an. Brandul a luat nastere in 1994, odata cu infiintarea companiei. Atunci s-au facut si primii pasi in decoperirea sistemelor de productie a pavelelor vibropresate.

La inceput produsele au fost fabricate in tavite de plastic intr-o hala inchiriata, pentru ca in 1999 sa se ia decizia de a se investi intr-o adevarata unitate de productie. Astfel, in 1999 a fost dechisa prima fabrica, la Veresti, in judetul Suceava.

"In cei 20 de ani de prezenta pe piata am realizat investitii totale de 23 de milioane de euro, din care 18,5 milioane de euro au fost directionate catre cele cinci unitati de productie", explica Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica, intr-un interviu acordat Business24.

"Raportat la evolutia business-ului companiei, in 2011 am inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 93% determinata in principal de inaugurarea celei de-a 3-a fabrici la Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (prima fabrica a fost deschisa in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatea de productie de la Podul Iloaiei, judetul Iasi in 2010) ", continua acesta.

Astfel, in 2011 a raportat un business de 13,5 milioane de euro, fata de 7 milioane de euro in 2010.

Treptat, portofoliul companiei s-a diversificat, iar in acest moment este cel mai mare producator local de prefabricate mici (pavele, borduri, rigole, capace de rigole) detinand o cota de 24% din piata in acest moment.

"Cresterile business-ului companiei in ciuda climatului dificil de pe piata de profil au fost sustinute si de acoperirea geografica mare de care dispunem. Aceasta ne-a oferit posibilitatea livrarii rapide, la preturi competitive, atat in Moldova, Muntenia, Dobrogea, cat si in Transilvania, Symmetrica acoperind peste 80% din teritoriul tarii", completeaza managerul.

De cat timp sunteti alaturi de acest proiect?

Eu am venit in companie 2004 iar prima mea misiune a fost aceea de reorganiza departamentul de executie si de montaj. Dupa o perioada am luat functia de director tehnic, pentru ca in 2007 sa devin Director Executiv.

In ce masura credeti ca sosirea dumneavoastra la carma companiei a schimbat in bine evolutia acestui business?

Venirea mea in cadrul Symmetrica a insemnat o mai buna organizare a departamentelor si chiar formarea unora noi. Desigur, la acest lucru a constribuit experienta mea in domeniu.

Astfel, incepand cu 2004 a inceput o dezvoltare mai coerenta si alerta a business-ului, odata cu angajarea unui tot mai mare numar de personal calificat, cu crearea departamentului auto (largirea flotei de camioane), a celui de control al calitatii si reorganizarea celui de vanzari.

Compania isi produce singura echipamentele, liniile de productie, dar si programele software, la Veresti, Suceava. De asemenea, dispune de propriile camioane pentru livrare si de echipe de montaj al pavelelor. Cum ati reusit aceasta performanta - de a va autosustine?

Toate cele enumerate - producerea interna a liniilor de fabricatie, parcul auto si echipele de montatori - fac din Symmetrica o companie ce poate oferi clientilor produse cu o calitate ridicata si sprijin suplimentar in proiecte - practic solutii la cheie.

Cred ca acestea au fost unele dintre elementele ce ne-au ajutat sa ne diferentiem pe piata si sa ne dezvoltam de la an la an tot mai mult. Desigur, pentru a putea oferi clientilor solutii la cheie am avut nevoie de o flota de camioane mai mare, de echipaje de montatori profesionisti, etc.

In ceea ce priveste liniile de fabricatie, acestea au avut avantajul de a scadea costurile noilor investitii si chiar costurile de mentenanta.

Spuneati, in 2012, ca in urmatorii ani veti deschide cat o fabrica in fiecare an. Ati respectat acest plan? Ce investitii mai aveti in plan?

In 2013 nu am dechis nicio unitate de productie, insa planurile noastre vieaza in mod clar extinderea. Cel mai probabil, in urmatorii 2-3 ani vom mai detine cel putin o fabrica in Vestul tarii si o unitate de productie in Sudul Moldovei.

De asemenea, studiem posibilitatea maririi capacitatii in zonele in care exista potential dupa ce, in 2013, am avut un volum total de productie de 11.500 m de produse zilnic, cel mai mare de piata de profil.

Ati obtinut de-a lungul timpului contracte destul de puternice, precum Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, etc. Care a fost secretul acestui succes?

Calitatea produselor noastre si acoperirea georgrafica mare, alaturi de avantajul de a avea echipe specializate de montatori.

Pe de alta parte, spuneati anul trecut ca unul din trei romani amenajeaza gradina cu montatori nespecializati. S-a schimbat ceva in tot acest timp?

Datele noastre actuale arata ca 70% dintre romani lucreaza cu montatori specializati atunci cand vine vorba de amenajarea curtii, 25% apeleaza la mesteri nespecializati, iar restul de 5% aleg sa isi realizeze singuri lucrarile de montaj.

Insa, trebuie tinut cont ca, in ciuda faptului ca cei care aleg sa lucreze cu mesteri nespecializati platesc initial un pret mai mic pentru montaj, acestia nu iau in calcul faptul ca lucrarile efectuate de o echipa neprofesionista au o durata de viata mai scurta si atrag cu sine cheltuieli mai ridicate pe termen lung.

In ce masura va afecteaza pe dumneavoastra, ca producator, aceasta atitudine?

Nu ne afecteaza in mare masura. Clientii care cumpara de la noi primesc sfaturi vis-a-vis de montaj si credem ca treptat vor alege tot mai multi sa lucreze cu montatori specializati.

Ce cifra de afaceri ati inregistrat in 2013 si ce estimari aveti pentru 2014?

Anul trecut, Symmetrica a raportat o cifra de afaceri de 68,1 milioane de lei (15,4 milioane de euro), in crestere cu 7% comparativ cu 63,3 milioane de lei in 2012 (peste 14 milioane de euro).

De asemenea, anul trecut compania a inregistrat si o crestere usoara a cotei de piata, la 24%, fata de 22% in 2012.

In conditiile unei piete inca incerte este foarte dificil sa facem estimari cu privire la evolutia business-ului din acest an. In principiu, in 2014 ne propunem sa atingem o cifra de afaceri asemanatoare celei de anul trecut, pastrarea nivelul actual de dezvoltare reprezentand o realizare pozitiva intr-un context economic dificil.

Cum credeti ca va evolua piata de prefabricate mici in urmatorii ani? Care este tendinta?

Piata de pavele, borduri si rigole din Romania a atins in 2013 aproximativ acelasi nivel ca si in anul precedent, avand un volum de circa 12 milioane de metri si o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro.

Evolutia in prima parte a acestui an a fost una pozitiva, fiind legata in special vremea prielnica de la inceputul acestui an. In acest moment estimam ca, si in acest an, piata va ramane la nivelul anilor 2012 si 2013, fara modificari in ceea ce priveste valoarea sau volumul.

Ati declarat recent ca lipsa unor proiecte mai mari de infrastructura ar putea determina stagnarea pietei la acelasi nivel din 2013. Cum evolueaza lucrurile pana acum, in 2014? Aveti vreo nemultumire?

De la inceputul anului as putea spune ca lucrurile au evoluat mai prost comparativ cu anul trecut. Astfel, datele arata ca in primele 5 luni din an investitiile in infrastructura pe piata locala au scazut cu 28%, lucru care cu siguranta afecteaza piata de constructii in general.

Symmetrica a reusit sa se mentina cel putin la nivelul anului trecut, in 2014, acest lucru datorandu-se altor tipuri de proiecte, deoarece cele de infrastructura, asa cum spuneam, sunt in scadere.

Care este cel mai mare obiectiv pe care il aveti in plan profesional, in 2014?

Obiectivele acestui an sunt mentinerea cifrei de afaceri in acest an cel putin la nivelul anului trecut, alaturi de continuarea planurilor de investitii Symmetrica.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#cel mai mare producator pavele, #povestea Symmetrica, #Sebastian Bobu Director Executiv Symmetrica , #Actionari