Elon Musk vrea o fuziune Tesla-Solar City. Actionarii se tem sa ii dea pe mana un imperiu si mai mare

Luni, 01 August 2016, ora 17:13
3553 citiri
Elon Musk vrea o fuziune Tesla-Solar City. Actionarii se tem sa ii dea pe mana un imperiu si mai mare
Foto: Wikimedia

Elon Musk, personajul aflat in spatele companiilor Tesla si Solar City si, totodata, principalul actionar al ambelor companii, si-ar dori ca cele doua firme sa fuzioneze intr-o singura entitate menita sa asigure o dezvoltare integrata a acestora.

In acelesi timp, propunerea sa a starnit panica in randul celorlalti actionari, acestia creand pe loc un comitet care sa supravegheze ca oferta Tesla sa nu fie dictata sub influenta lui Musk sau a unuia dintre directorii instalati de acesta in firma, relateaza Reuters.

Detalii privind negocierile nu au iesit inca pe de-a-ntregul la iveala, desi Tesla sustine ca a oferit intre 0,122 si 0,131 din valoarea fiecarei actiuni proprii pentru o actiune Solar City.

Valoarea de piata a Tesla este de 34,6 miliarde dolari, in vreme ce Solar City a capitalizat 2,6 miliarde de dolari pana in prezent.

Elon Musk este directorul executiv al Tesla si presedintele Solar City, detinand si pozitia de actionar principal in cele doua companii. In prezentarea sa privind dezvoltarea afacerilor pe care le-a initiat, Musk a mentionat ca se bazeaza pe combinatia dintre productia de automobile electrice si cea a instalatiilor de energie solara.

O companie unificata ar ajuta ca accesul la consumatori sa fie rapid, acestia urmand sa beneficieze de panourile solare instalate pe acoperisurile locuintelor, spatiu de stocare a energiei in bateriile produse de Tesla si de masini electrice in garaj, totul sub o strategie unica.

Pe de alta parte, actionarii Solar City se tem ca Musk ar putea influenta valoarea achizitiei companiei, beneficiind de sprijinul unor personaje aflate in posturi cheie a Solar City, asa cum si ideea crearii unui imperiu gigantic sub comanda unui singur om le trezeste anumite spaime.

Varul lui Musk, Lyndon Rive detine pozitia de director executiv in Solar City, in vreme ce fratele acestuia, Peter Rive, ocupa un loc in Consiliul de Administratie.

Ambii au anuntat, insa, ca se recuza de la negocierile preliminare, in care se va stabili valoarea pe care Tesla ar trebui sa o plateasca pe o actiune Solar City.

Propunerea de fuziune ar urma sa fie facuta la inceputul acestei saptamani, pana ca Tesla sa anunte rezulatatele financiare pe al doilea trimestru al anului, in 03 august.

Musk a si recunoscut ca acestea sunt mai slabe decat estimarile initiale, iar analistii considera ca accidentul fatal in care a fost implicat un sofer al unei masini Tesla cu sistem auto-pilot ar fi putut influenta evolutia companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#imperiu afaceri Elon Musk, #Elon Musk, #fuziune Tesla Solar City , #Actionari