Fondul Proprietatea: Exceptarea de la guvernanta corporativa a companiilor de stat va arunca Romania intr-o epoca de intuneric total

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 13:16
1256 citiri
Fondul Proprietatea: Exceptarea de la guvernanta corporativa a companiilor de stat va arunca Romania intr-o epoca de intuneric total
Foto: Arhiva Ziare.com

Fondul Proprietatea critica reluarea discutiilor in Parlament cu privire la un nou proiect legislativ privind exceptarea aplicarii guvernantei corporative in numeroase companii de stat si precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca "vom intra intr-o epoca de intuneric total in care nu vom mai sti mai nimic despre performanta companiilor de stat".

"Fondul Proprietatea isi exprima ingrijorarea majora cu privire la un nou proiect legislativ, discutat in prezent in comisiile din Camera Deputatilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislatiei in vigoare privind guvernanta corporativa.

Unele dintre cele mai valoroase companii de stat romanesti, care activeaza in sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numarandu-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Romgaz, Salrom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Transelectrica si CE Oltenia", se arata intr-un comunicat transmis luni.

In acest context, oficialii Fondului Proprietatea se declara surprinsi de faptul ca amendamentele acestui proiect de lege sunt in mare masura aceleasi cu cele declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala in februarie 2018.

"Este posibil ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze acest proiect saptamana aceasta. Daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, exceptarea a peste 100 de companii de stat de la aplicarea normelor de guvernanta corporativa ar fi un urias pas inapoi in privinta credibilitatii economice a Romaniei.

Va avea un impact extrem de costisitor pentru companiile de stat romanesti, riscand sa le transforme in gauri negre, din cauza disparitiei totale a transparentei si a responsabilitatii managementului in companiile de stat, nivelului inimaginabil de arbitrariu, incompetenta si derizoriu in privinta numirii conducerii acestor companii, ce va conduce la completa lor politizare, precum si a lipsei controlului si monitorizarii publice a cheltuielilor efectuate de companii, transformandu-le in tinte usoare pentru politicienii corupti", atentioneaza sursa citata.

Pe acest subiect, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a afirmat ca, daca se va aplica exceptarea aplicarii guvernantei corporative in companiile de stat, "probabil vom intra intr-o epoca de intuneric total in care nu vom mai sti mai nimic" despre acestea.

"Companiile de stat apartin tuturor romanilor, care sunt perfect indreptatiti sa aiba acces la d ...citeste mai departe despre "Fondul Proprietatea: Exceptarea de la guvernanta corporativa a companiilor de stat va arunca Romania intr-o epoca de intuneric total" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fondul proprietatea companii stat, #ordonanta corporativa companii de stat , #Stiri Companii