Ionut Simion (PwC Romania): Prin cresterea salariilor, Romania isi pierde din competitivitate

Marti, 26 Martie 2019, ora 14:21
4004 citiri
Ionut Simion (PwC Romania): Prin cresterea salariilor, Romania isi pierde din competitivitate
Foto: CC0 Creative Commons

Salariile in Romania au crescut cu 25% in ultimii trei ani, cresterea fiind determinata de inchiderea decalajului dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

"In ultimii trei ani, salariile in Romania au crescut cu 25%, vorbesc de salariile medii, au crescut cu 25%....Daca te uiti la 25%, oau, e foarte mult! Dar daca te uiti la baza de la care s-a plecat, de abia incepe sa se inchida acest ecart al salariilor. Acum aceasta crestere apare cu cateva oportunitati si amenintari.

Cresterea a fost determinata pe de o parte de inchiderea acestui decalaj dintre salariile medii din Romania si salariile medii din Uniunea Europeana, am zis medii din Uniunea Europeana, tocmai pentru a retine forta de munca sa plece in strainatate.

Pe de alta parte, noi vorbim de o amenintare pentru ca prin crestere acestor salarii are loc o scadere a competitivitatii principale a Romaniei care era legata de forta de munca foarte bine calificata si la costuri foarte mici", a spus Ionut Simion, la conferinta de prezentare a Raportului PwC Global CEO Survey pentru Romania.

El a explicat ca acest avantaj competitiv incepe sa dispara, dar ramane una dintre principalele atractii pentru care investitorii vin in Romania.

"Nu cred ca majorarea de 25% este o problema. E o problema ca nu o insotim neaparat si de cresterea productivitatii, a valorii adaugate pe care noi o generam astfel incat sa putem sa ne permitem sa platim aceste salarii", a afirmat Ionut Simion.

El a declarat ca pentru anul trecut cresterea medie de salarii in Romania a fost de 12,5%. In sectoarele industriale cresterea a fost cuprinsa intre 9 si 10%. In sectorul public cresterea de salarii a fost destul de mare astfel incat la ora actuala salariul mediu din sectorul public se claseaza pe locul trei dupa industria serviciilor bancare si dupa industria de IT.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere salarii Romania , #Salarii