Primaria Capitalei reabiliteaza doar 31 de km din cei 4.000 de km de conducte ce ar avea nevoie de investitii

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:17
2081 citiri
Primaria Capitalei reabiliteaza doar 31 de km din cei 4.000 de km de conducte ce ar avea nevoie de investitii
Foto: CC0 Creative Commons

Primaria Capitalei si-a propus sa investeasca in acest an in alimentarea cu energie termica 63 de milioane de euro si sa reabiliteze doar 31,2 kilometri, in conditiile in care mai mult de 75% din reteaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani, se arata intr-o analiza Frames realizata pe baza proiectului de buget al Municipalitatii, remis, luni, AGERPRES.

Potrivit analizei, 2019 se anunta inca un an de sacrificiu pentru RADET, "regie aflata in moarte clinica" si care nici in acest an nu va beneficia de statutul de "prioritate zero'' in bugetul Municipalitatii.

"Dupa o iarna cu avarii in lant, cu zeci de mii de bucuresteni ramasi fara apa calda si caldura, Primaria Capitalei isi propune sa investeasca in acest an in reabilitatea a numai 31,2 kilometri de retea, in conditiile in care mai mult de 75% din reteaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani si risca sa crape oricand. Datele din proiectul de buget al Muncipalitatii pe 2019 indica suma de 63 de milioane de euro (303,5 milioane lei) la capitolul cheltuieli cu energia termica (RADET), din care 20,4 milioane euro pentru continuarea investitiilor din anii anteriori si 43,4 milioane de euro pentru alte investitii", se arata in analiza mentionata.

Relevant este faptul ca proiectul nu aloca niciun leu pentru investitii noi in 2019, toate acestea fiind mutate in orizontul 2020-2025. In plus, bugetul nu prevede niciun ban din surse externe (credite, fonduri UE etc.), cu toate ca Municipalitatea se lauda, cel putin pe hartie, cu proiecte de sute de milioane de euro, potrivit analizei firmei de consultanta.

Printre investitiile putine asumate de Muncipalitate in acest an se afla dezvoltarea dispeceratului operativ RADET, unde sunt alocati 2,5 milioane lei (credite de angajament) dintr-un necesar de 52,2 milioane de lei (obiectiv asumat inca din anul 2000), modernizarea punctelor termice, unde sunt promisi 5,2 milioane de lei, dintr-un necesar total de 68,5 milioane lei, modernizarea retelei termice din zona Crangasi (1,25 milioane lei din necesarul de 52 milioane de lei), modernizarea CET Victoriei, reteaua termica din zona Aviatiei si eficientizarea alimentarii cu energie termica a consumatorilor racordati la doua centrale din zona Bucurestii Noi.

Spre comparatie, Primaria Capitalei vrea sa dea din bugetul pe anul 2019 circa 53 milioane de lei pentru biserici si circa 7 milioane lei pentru statui. In 2018, suma alocata de Primaria Capitalei catre biserici a ajuns la 121 milioane lei.

,,Primaria Capitalei este focusata in acest an pe reabilitarea infrastructurii rutiere, o initiativa necesara, de altfel. N-ar trebui sa reprezinte insa o surpriza ca, dincolo de subventii, investitiile in termoficare raman in plan secund, in conditiile in care RADET se zbate intre insolventa si faliment, iar Primaria se razboieste cu creditorii prin comunicate de presa. Rezolvarea problemelor acute din reteaua de termoficare pare sa fie lasata la mila Domnului, invocata, probabil, prin investitiile majore in Catedrala Neamului si cele peste 100 de biserici de cartier, care ar urma sa primeasca finantare in acest an'', afirma Adrian Negrescu, managerul Frames, citat in comunicat.

Toate acestea in conditiile in care, potrivit expertilor, necesarul de investitii in sistemul de termoficare al Bucurestiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai in cazul ELCEN, compania care produce agentul termic necesar pentru incalzire si apa calda, este nevoie de investitii de peste 515 milioane de euro in retehnologizarea si refacerea CET-urilor.

Astfel ca situatia din sistemul de termoficare al Capitalei este in continuare critica, problema furnizarii apei calde fiind pusa sub semnul intrebarii.

"In conditiile unei alocari bugetare insuficiente pentru investitii, dincolo de faptul ca nu exista niciun ban prevazut pentru plata datoriilor istorice, sistemul de termoficare va continua sa se degradeze, iar problemele se vor inmulti de la o luna la alta'', mai arata analiza.

Alternativele pe care le are municipalitatea sunt accesarea de fonduri UE, angajarea de credite bancare sau emiterea de obligatiuni municipale, care sa-i aduca banii necesari pentru refacerea retelei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#investitii reabilitare conducte, #investitii retea termoficare RADET , #Companii Bucuresti