Sondaj de Valentine's Day: Ce relatie au romanii cu jobul lor

Marti, 12 Februarie 2019, ora 14:23
1394 citiri
Sondaj de Valentine's Day: Ce relatie au romanii cu jobul lor
Foto: CC0 Creative Commons

Aproape un sfert dintre angajatii romani (21,7%) declara ca ar putea sa aiba o relatie "pana la adanci batraneti" cu firma la care lucreaza, iar peste jumatate dintre salariati (50,8%) considera ca ei ofera mai mult in relatia cu angajatorul, reiese dintr-un sondaj publicat, marti, de o platforma de recrutare online.

In cadrul cercetarii lansate in preajma Valentine's Day, BestJobs a incurajat peste 1.000 de romani sa-si imagineze ca partenerul lor de viata este chiar organizatia pentru care lucreaza in acest moment.

In urma centralizarii datelor, a rezultat faptul ca doi din cinci angajati romani sunt nemultumiti de relatia pe care o au cu angajatorul si spun ca aceasta este bazata strict pe un interes material.

De asemenea, unul din cinci respondenti considera ca relatia este de-a dreptul "toxica' sau chiar de tip "one-night stand", iar daca ar fi sa ajunga la "divort" (concediere), aproape sapte din zece angajati cred ca ar merita cel putin trei salarii compensatorii. O relatie "matura, in care ambii parteneri au crescut impreuna si in care ii leaga multe lucruri frumoase" spun ca au cu angajatorul aproximativ 23% dintre cei chestionati si doar 4,6% au afirmat ca este "love at first sight".

Conform sondajului, 21,7% dintre angajatii romani considera ca ar putea avea o relatie "pana la adanci batraneti" cu firma pentru care lucreaza in acest moment, in timp ce, pentru cei mai multi (41,6%), relatia este una trecatoare, iar 28,2% dintre respondenti considera ca relatia este una de lunga durata, dar care cel mai probabil se va termina la un moment dat. Totodata, alti 8,5% dintre cei intervievati sunt indecisi.

In ceea ce priveste nemultumirile angajatilor fata de angajator, 20% dintre cei incadrati in prima categorie reproseaza "partenerului" ca nu se simte egal in relatie, 16,5% ca ii acorda prea putina atentie, 16,3% ca nu tine cont de sentimentele si nevoile sale, iar 11,4% ca "ma insala ori de cate ori are ocazia (imi insala asteptarile) '.

De asemenea, 11% dintre cei chestionati se plang ca angajatorul le face promisiuni pe care nu le respecta niciodata, nu ii asculta niciodata (9,8%) sau ca "nu-mi ofera nimic din ce as avea eu nevoie" (8%) . Pe de alta parte, doar 7% nu au nimic de reprosat "partenerului de viata" actual.

Despre actualul "partener" (angajator), angajatii nemultumiti spun, cel mai adesea, ca este indiferent (35,6%), imatur si dezorganizat (26,2%) sau chiar agresiv (8,9%) . In schimb, pentru 20,5% dintre salariatii romani, angajatorul-partener este matur si calculat, iar pentru alti 8,9% este iubitor si tandru.

De cealalta parte, majoritatea angajatilor se vad intr-o lumina foarte buna in relatia cu firma pentru care lucreaza. Astfel, 64% dintre respondenti considera ca sunt maturi si calculati, iar 17% - iubitori si tandri.

In acest context, jumatate dintre angajati (50,8%) considera ca ei ofera mai mult in aceasta "relatie" si doar 5%, ca partenerul.

Daca firma pentru care lucreaza ar fi partenerul lor de viata, o zi obisnuita din "viata de cuplu" ar fi, pentru circa o treime dintre respondenti, cu vieti total separate, ceea ce ii uneste fiind doar un act (contractul de angajare).

Sondajul BestJobs releva, totodata, ca pentru 11% dintre salariati o zi obisnuita "de cuplu" este plictisitoare, iar pentru 10,3% este cu multe certuri si reprosuri. Pe de alta parte, 37% afirma ca e calma si echilibrata, in timp ce alti 7,4% sunt inca "indragostiti' de locul de munca, declarand ca e "plina de fluturi in stomac".

Intrebati daca si-ar da intalnire si cu alti posibili parteneri in acest moment, peste jumatate dintre respondenti (50,7%) au confirmat ca "ar testa piata', iar 28,2% sunt deschisi sa se vada cu un alt posibil partener, daca ar aparea cineva interesat de ei, in timp ce 7,1% sunt indecisi. Doar 14% dintre cei intervievati se declara fideli si spun ca nu si-ar inlocui "partenerul" (compania).

Potrivit sursei citate, in cazul unui divort pe care l-ar initia partenerul (concediere), 14,4% dintre angajati cred ca ar merita cel putin un salariu compensator pentru timpul si dedicarea lor in aceasta relatie, 17% considera ca li s-ar cuveni minimum trei salarii compensatorii, iar 8% macar cinci. Alti 5% ar cere intre 6 si 8 salarii compensatorii, in timp ce un sfert dintre angajati ar pretinde intre opt si zece salarii compensatorii. De asemenea, un procent de 17% vor 12 salarii compensatorii sau chiar mai mult si/sau alte beneficii, iar numai 3,2% nu ar vrea nimic in cazul unui divort, in timp ce 10,4% nu stiu ce compensatii sa ceara.

Referitor la sarbatoarea de Valentine's Day, 31,3% dintre angajati sustin ca ar vrea ca partenerul (compania) sa le ofere un cadou consistent precum o vacanta sau o marire de salariu, 16,3% si-ar dori mai mult timp de calitate impreuna (team-building-uri, workshop-uri, iesiri la bere cu colegii, cursuri si training-uri etc.), precum si mai multa atentie in acest an (13%).

In acelasi timp, 12,4% dintre respondenti ar vrea "o declaratie frumoasa despre ce insemn eu", 8,9% un cadou simbolic (flori sau bomboane) si 6,4% mai mult timp liber pentru pasiunile personale. Din totalul celor chestionati, 11,7% au declarat ca nu vor nimic din partea angajatorului cu ocazia Zilei Indragostitilor.

Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 1 - 30 ianuarie pe un esantion de 1.210 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban din Romania.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania, cu un numar de peste 2,5 milioane de profesionisti conectati la piata muncii si mai mult de 25.000 de locuri de munca active in orice moment, atat in tara, cat si in strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#locuri munca romani , #Angajati