Se limiteaza creditarea: IMM-urile risca sa ramana fara finantare din 2013

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:16
2918 citiri
Se limiteaza creditarea: IMM-urile risca sa ramana fara finantare din 2013
Doar bancile mari vor mai acorda credite IMM-urilor

Unul dintre efectele trecerii pietei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditarii pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decat de la marile banci.

Noile norme aduse de implementarea Basel III, programata pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.

"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat recent Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra", a adaugat acesta.

Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.

"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care toata omenirea le are la momentul actual cu finantarea. SUA discuta despre refuzul Basel III si se vede ca nici Europa nu este foarte incantata. Parerea mea este ca si Romania ar trebui sa se alieze celor care vad dificultatile aplicarii acestor norme", a explicat analistul pentru Business24.

In conditiile in care micile banci vor deveni inaccesibile pentru IMM-urile in cautare de finantare, acestea se vor indrepta spre institutiile puternice. Insa, cum nici acestea nu s-au aratat foarte incantate in ultima perioada in a-si asuma riscuri, vor incerca, cel mai probabil, sa faca o "selectie naturala" a clientilor prin scumpirea imprumuturilor.

Contracararea Basel III

Chiar daca nici Europa nu este incantata de Basel III, piata se teme ca UE va fi pana la urma "mai catolica decat Papa" in aplicarea noilor norme. In multe state se discuta acerb pe marginea gasirii de solutii de contracarare a efectelor Basel III.

"Comunitatea bancara este ingrijorata ca Europa va aplica cu mare rigurozitate acordul de capital Basel III, in timp ce bancile din Asia si SUA nu vor face acelasi lucru", spune Ghetea.

Conform lui Dochia, in unele tari s-au creat deja mecanisme prin care statul sa intervina, lucru care ar trebui demarat si in Romania.

"In Marea Britanie se discuta o solutie care pare exagerata, dar care ne face sa ne dam seama cat de grava este problema finantarii. Se vorbeste despre preluarea de catre stat a creditarii persoanelor fizice si a companiilor mici. Si la noi trebuie privita cu atentie aceasta problema pentru ca deja avem dificultati cu finantarea", mai spune analistul.

Bancile mici - scapa cine poate

Micile institutii bancare sunt supuse de mult timp la presiuni enorme, multe dintre ele fiind la limita supravietuirii.

"S-au facut presupuneri ca vom mai avea patru sau sase banci", spune Ghetea, adaugand ca si numarul IMM-urilor risca sa fie secerat.

Dochia se asteapta ca bancile mici sa intre intr-un proces de consolidare, multe urmand a fi preluate de alte banci sau institutii.

"Vor trebui sa se specializeze pe nise in care sa fie competitive. Noile norme nu fac decat sa puna o presiune si mai mare asupra bancilor mici", spune analistul. "Industria este afectata din punct de vedere al competitivitatii, deoarece riscam sa ramanem cu 2-3 banci mari".

Scade numarul de firme imprumutate

Conform ultimelor date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in 2011, mai putin de 20% din totalul firmelor active, adica 116.000 de companii, aveau in derulare credite acordate de banci sau alte institutii financiare nebancare din Romania sau strainatate. Numarul este cu 17,4% mai mic decat la sfarsitul anului 2010.

#credit imm, #credit companie, #credit corporate, #conditii credit bancar, #basel 3, #norme credit , #Credite IMM