Piata restaurantelor si cafenelelor ar putea ajunge la 5 miliarde de euro in urmatorii ani

Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 16:03
2605 citiri
Piata restaurantelor si cafenelelor ar putea ajunge la 5 miliarde de euro in urmatorii ani
Foto: Pixabay

Piata restaurantelor si cafenelelor (F&B) din Romania inregistreaza o crestere anuala de 10% si ar putea ajunge la 5 miliarde de euro, pana 2022-2023, releva raportul Cushman & Wakefield Echinox, intitulat "Food and Beverage: Romania Market Report".

Conform datelor centralizate, cele sase categorii analizate (fast-food, cafenele, patiserii, resto-club-uri, fast casual si fine dining) au inregistrat evolutii pozitive in perioada 2014-2018, cresterile medii anuale osciland intre 15,2% - in cazul operatorilor de fine dining, si 32,7% - in cel al cafenelelor. "Ne asteptam ca acest segment sa isi continue dezvoltarea in urmatorii ani, o crestere medie anuala de 10% ducand veniturile din industria de F&B dincolo de pragul de 5 miliarde euro, pana in 2022-2023", apreciaza Vlad Saftoiu, analist cercetator in cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Statistica la nivel european arata ca, in Romania, cheltuielile de consum aferente sectoarelor de F&B si ospitalitate inregistreaza cele mai scazute valori ca procent din consumul total per familie din Uniunea Europeana (UE), cu doar 3,1% alocate, in 2018, comparativ cu o medie de 8,8% in Uniune, 9,2% in Ungaria sau 9% in Cehia.

In ceea ce priveste chiriile practicate pentru unitatile de tip Food & Beverage (100 mp), acestea variaza intre 35 si 45 de euro/mp, in principalele zone comerciale din Bucuresti, dar pot ajunge si la 70-80 euro/mp in cele mai performante centre comerciale, precum Baneasa Shopping City, Promenada Mall si AFI Palace Cotroceni.

"Cladirile de birouri din Bucuresti si marile orase regionale, precum si proiectele de tip Food Hall sunt doua zone tinta vizate de operatorii de F&B in perioada urmatoare. Hub-uri de restaurante ce pot fi asociate conceptului de Food Hall se dezvolta in Bucuresti, primele proiecte fiind livrate in 2019. Cel mai relevant proiect de acest gen este Agora Floreasca, un proiect ce consta in reconditionarea fostei piete Floreasca, in cadrul caruia au fost amenajate sase spatii noi pentru operatorii de F&B. Pe de alta parte, numerosi operatori s-au extins in cele mai reprezentative proiecte de birouri din Bucuresti. Un astfel de proiect este Aviatorilor 8 din Piata Victoriei, care a reunit cinci operatori diferiti - 5ENSI, French Revolution, Gastro Lab, Japanos si Manufaktura The Coffee Shop", se mentioneaza in analiza.

In viziunea specialistilor Cushman & Wakefield Echinox, un alt factor determinant in dezvoltarea industriei il reprezinta si platformele de comenzi online, care se vor extinde puternic in aproape toate judetele, operatori precum Uber Eats, Foodpanda sau Glovo avand o prezenta puternica in Bucuresti si in marile orase regionale.

Raportul Cushman & Wakefield Echinox a analiza 73 de operatori ce detin aproximativ 700 de unitati la nivel national si au inregistrat o cifra de afaceri de 650 milioane euro, in 2018, avand o cota de piata de circa 20% din piata de restaurante si cafenele din Romania, conform datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). In cadrul cercetarii, industria de profil a fost impartita in sase segmente distincte: fast-food, cafenele, patiserii, resto-club-uri, fast casual si fine dining.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, este unul dintre liderii globali in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 51.000 de angajati in peste 70 de tari. Cu venituri de 8,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanta in gestionarea activelor si investitiilor, piete de capital, inchirieri, administrarea proprietatilor, reprezentarea chiriasilor, servicii de proiect si evaluare.

#piata restaurante Romania, #piata cafenele Romania , #Restaurante