Daniel Daianu (BNR): Criptomonedele nu vor putea sa substituie moneda emisa de banca centrala

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 13:17
2119 citiri
Daniel Daianu (BNR): Criptomonedele nu vor putea sa substituie moneda emisa de banca centrala
Foto: CC0 Creative Commons

Criptomonedele nu vor putea sa substituie moneda emisa de banca centrala, dar bancile centrale vor putea emite monede digitale, a afirmat, marti, Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta pe tema pietei de capital.

"Trebuie sa facem distinctie intre o entitate ca institutie si functiile pe care le au aceste institutii. Important este ca functiile sa nu dispara. Bineinteles ca tehnologiile asigura modele de business si totdeauna au facut asa ceva. Segmentarea pietelor se face de zeci de ani, iar fintech-ul ajuta business-ul. O alta chestiune care este esentiala se refera la distinctia care trebuie facuta intre tehnologie, de exemplu blockchain si criptomonede. Opinia mea este ca acestea sunt niste active financiare, nu sunt criptomonede si nu vor putea sa indeplineasca functii de baza ale monedelor. Moneda are intotdeauna in spate un imprumutator de ultima instanta. In piete, numai statul poate sa fie imprumutator de ultima instanta. Cand sistemul bancar a fost salvat, nu bancile comerciale cu criptomonede s-au salvat. Bancile centrale au intervenit prin emisiune de moneda de baza, dupa care au urmat masuri non-conventionale. Criptomonedele nu vor putea sa substituie moneda emisa de banca centrala. Ce se poate intampla este ca bancile centrale sa aiba moneda digitala, dar emisa tot de banca centrala, iar bancile comerciale vor primi moneda digitala ce se poate multiplica. Sunt de acord, insa, ca noile tehnologii conduc la dezintermediere si cu aceasta trasatura a descentralizarii intelegem care este virtutea retelelor", a explicat Daianu.

Referitor la piata de capital din Romania, oficialul BNR a mentionat ca aceasta este una firava atat prin volumul de tranzactii, cat si prin numarul de companii listate.

"Avem o piata de capital firava, nu numai prin volumul de tranzactii, ci prin numarul de companii listate. Problema pietelor de capital este una europeana. In SUA, pietele de capital finanteaza trei sferturi rulajul economiei, in timp ce in Europa situatia este la antipozi, si cu diferente mari intre tari. Una este piata de capital de la Londra... 80% din tranzactiile cu derivative se fac prin Londra si acestea unt lucruri care nu mai tin de filosofia Brexit-ului, ci sunt foarte practice. Vedeti ce greu este unirea pietelor de capital. La nivel local, companiile mici nu se pot lista in alta parte, dar companiile mari pot. Eu cred ca ASF trebuie sa se bata in continuare pentru dezvoltarea pietei de capital locale. Nu este floare la butoniera o piata de capital. Aici avem nevoie si de dorinta firmelor sa se listeze. Trebuie sa ajutam companiile noastre chiar daca multe prefera creditul bancar si acest lucru trebuie acceptat. Sa nu credem ca finantarea de la bursa este in orice circumstanta avantajoasa pentru firme, pentru ca nu este adevarat", a spus Daniel Daianu.

Reprezentanti ai pietei de capital, precum si reglementatorul din domeniu au participat, marti, la cea de-a VIII-a editie a conferintei cu tema "Tendinte in pietele de capital; Dezbatere asupra problemelor pietei noastre", organizata de Grupul Bursa, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criptomonede Romania, #criptomonede moneda nationala , #Economist