Care este cea mai rentabila moneda pentru economii in 2014

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 09:00
9214 citiri
Care este cea mai rentabila moneda pentru economii in 2014

In vremuri in care dobanzile nu stimuleaza foarte mult economisirea, moneda poate juca un rol important in castigul pe care clientii il obtin din depozitele bancare.

Romanii si-au invatat lectia crizei economice, in contextul in care soldul economiilor populatiei creste constant, in ciuda unei oferte slabe din partea bancilor. Astfel, analistii financiari recomanda pentru 2014 economiile in moneda nationala, in lipsa unor indicii foarte clare in legatura cu evolutia raportului leu/valuta.

"In mod normal, ar trebui sa nu fi existat o foarte mare atractie pentru economii deoarece veniturile scad in permanenta si atunci lumea cheltuieste pentru consumul zilnic. Insa se remarca o crestere in randul economisirii... Deocamdata nu exista o previziune foarte clara in legatura cu evolutia raportului leu/valuta straina, fie ea euro, franc elvetian sau altceva. Eu sunt de parere ca economisirea si creditarea trebuie facute in moneda in care se castiga venitul zilnic. Sunt partizanul economisirii si creditarii in lei", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Soldul depozitelor persoanelor fizice a crescut in intervalul decembrie 2011-decembrie 2013 cu 16,98 miliarde lei, atingand nivelul de 129,73 miliarde lei.

Dintre acesti bani, 80,07 miliarde lei reprezentau depozite in moneda nationala si 49,66 miliarde lei produse de economisire in alta valuta. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cresterea valorii depozitelor la termen in lei in 2013 a fost de 5,1% fata de aceeasi perioada a anului 2012, iar cea a produselor de economisire in valuta de 5,6% in intervalul analizat.

Se remarca, asadar, o inclinatie accentuata catre economiile in moneda nationala, optiune recomandata de specialisti persoanelor cu venituri in lei si stimulata de randamentul superior al dobanzilor aferente depozitelor in lei comparativ cu dobanzile la euro.

Rata medie a dobanzii la depozitele la termen in lei pentru persoane fizice practicata de institutiile de credit era de 4,16% in noiembrie 2013, cunoscand un trend descrescator, in timp ce depozitele in euro afisau dobanzi de 2,32%, potrivit statisticilor BNR.

Conform economistului ING Bank, Mihai Tntaru, de la un raport al creditelor/ depozite pentru sectorul privat care stagna in jurul lui 1,2% din 2009 pana in 2012, acum s-a ajuns aproape de 1% la sfarsitul anului trecut. "Probabil dinamica o sa continue in acest sens", sustine economistul.

Este necesar ca ecomisirea sa fie stimulata

Potrivit opiniei specilistilor, daca analizam pe o perioada lunga de timp si dintr-o perspectiva macroeconomica, este necesar ca economisirea sa fie stimulata. Ceea ce ar trebui sa fie neaparat in atentia pietei financiare si chiar a guvernantilor este cresterea atractiei pe care populatia o are pentru economisire, pentru ca aceste fonduri economisite pot constitui fonduri care la nivelul bancilor pot insemna surse de derulare, de creditare a economiei.

"In momentul de fata, dobanzile nu stimuleaza foarte mult economisirea. Insa pe termen lung ea este bine sa fie stimulata pentru ca intrarile de capital din strainantate nu mai sunt atat de mari pe cat erau in anii trecuti si ca sa avem resurse pentru investitie si dezvoltare, ar trebui ca economisirea interna sa fie la nivel destul de inalt" a spus economistul Dochia pentru Business24.

Ce maturitati prefera romanii?

De obicei, romanii au mers pe ideea de economisire pe termen scurt din cauza volatilitatii permenante. Insa in ultima perioada s-au mai lungit maturitatile. Acest lucru se remarca in special la nivelul depozitelor la termen in lei cu o scadenta mai mare de un an, care in decembrie 2013 au consemnat o crestere de 31% fata de aceiasi perioada din anul precedent.

"Sunt de parere ca economisirea trebuie facuta in moneda nationala si pe termen mai lung. Cu cat vor exista mai multe produse de economisire pe termen mai lung, cu atat dam mai multa stabilitate monedei si pietei pe termen mai lung. Altfel, exista un decalaj destul de mare intre creditarea pe termen lung si resursele, pasivele, care sustin creditarea" a spus Eugen Lascu, consultant financiar.

Ce alte monede sunt rentabile pentru economisire

In 2014, nivelul de asteptare pe zona europeana este unul mai optimist, inca vor mai exista si se vor induce volatilitati. Euro va avea in continuare o anumita volatilitate, sustin specilaistii.

Tocmai de aceea, pe anga economisirea in moneda nationala, acestia recomanda dolarul american si dolarul canadian, deoarece economia SUA este pe un "take off" evident.

#depozite persoane fizice, #economisire 2014, #dobanzi depozite banci , #Depozite persoane fizice