Studentii critica proiectul de buget: PSD si ALDE nu si-au respectat promisiunile

Marti, 12 Februarie 2019, ora 12:02
1210 citiri
Studentii critica proiectul de buget: PSD si ALDE nu si-au respectat promisiunile
Foto: Arhiva Ziare.com

2019 va fi al optulea an consecutiv in care nu va fi aplicat articolul 8 din Legea Educatiei Nationale, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest domeniu, "Educatia fiind in continuare subfinantata cronic", sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

"Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileste o alocare pentru Educatie de 3,02% din PIB, fapt ce dovedeste ca Educatia nu reprezinta nici in acest an o prioritate nationala, raportandu-ne la bugetul alocat acestui sector", precizeaza ANOSR.

ANOSR mai arata ca, potrivit bugetului pe 2019, va avea loc o crestere cu 8,01% a subventiei pentru camine si cantine, de la 167.963.000 de lei la 181.410.000 de lei, "o suma infima comparativ cu nevoile reale, in contextul in care serviciile de cazare si masa pentru studenti reprezinta mecanisme de suport fundamentale oferite de institutiile de invatamant superior din Romania".

Potrivit sursei citate, PSD si-a asumat intr-un raspuns formulat la propunerile ANOSR, publicat in 8 decembrie 2016, faptul ca "subventia pentru camine si cantine se va dubla pana la sfarsitul anului 2017", iar ALDE si-a asumat, intr-un document similar, semnat in data de 7 decembrie 2016, "cresterea subventiei pentru camine si cantine aferente anului 2017 cu 27% fata de anul 2016".

"In consecinta, cele doua partide care exercita actul de guvernare au alocat fonduri insuficiente, in comparatie cu promisiunile realizate in campania electorala, respectiv foarte departe de nevoile reale ale retelei de camine si cantine", se mentioneaza in comunicat.

ANOSR atrage atentia ca la capitolul investitii de capital se constata o situatie extrem de grava, existand aceeasi alocare bugetara ca in anul precedent - 67.000.000 lei, in contextul in care in anul 2018 a fost o scadere alarmanta de aproximativ 70%.

Avand in vedere ca infrastructura a suferit degradari progresive si sunt afectate locurile destinate procesului de predare-invatare si alte spatii destinate serviciilor studentesti, actuala alocare bugetara nu reflecta deloc investitiile necesare in acest sens, constata reprezentantii ANOSR.

"De asemenea, sectorul de tineret este grav afectat, la nivelul Ministerului Tineretului si Sportului, bugetul alocat pentru actiuni de tineret este de un leu pe tanar pe an. Cea mai semnificativa scadere, cu 62,50%, o regasim in capitolul bugetar Invatamant pentru programul dezvoltarea si diversificarea oferte ...citeste mai departe despre "Studentii critica proiectul de buget: PSD si ALDE nu si-au respectat promisiunile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studenti buget Educatie PIB, #studenti buget Educatie , #Stiri Educatie