Capacitatea centralelor de producere a energiei regenerabile a ajuns la 3.670 MW

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 17:34
1784 citiri
Capacitatea centralelor de producere a energiei regenerabile a ajuns la 3.670 MW

Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decat era la inceputul acestui an, cand in sistem figurau 2.334 de MW, potrivit datelor Transelectrica.

Cel mai mare avans l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, fata de doar 49 de MW la inceputul acestui an. Si la eoliene a fost un salt mare, la 2.459 de MW, fata de 1.800 de MW in ianuarie. Mai sunt in functiune microhidrocentrale de 501 MW si centrale pe biomasa de 53 de MW.

In 2013 a fost instalata aceasta capacitate-record, intrucat este ultimul an cand producatorii de energie verde mai beneficiaza de schema de sprijin in forma actuala.

Subventiile pentru producatorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic incepand de anul viitor, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la inceputul acestei luni.

"Vom reduce de anul viitor subventiile pentru energia regenerabila. Am pregatit un proiect de act normativ in acest sens", a declarat Nita.

Intrebat cu cat vor fi micsorate subventiile, ministrul a precizat ca "reducerea va fi drastica".

El a adaugat ca, in continuare, se doreste exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, insa nu este sigur ca acest lucru va putea fi implementat incepand de anul viitor, intrucat este nevoie de acordul autoritatilor de la Bruxelles.

"Am facut o notificare in acest sens. Ea se afla la Consiliul Concurentei, care o va trimite la DG Competition (autoritatea de Concurenta din cadrul Comisiei Europene - n. r.). Speram sa poata fi posibila implementarea ei anul viitor, insa nu putem spune cu certitudine acest lucru", a aratat Nita.

Numarul mare de turbine eoliene si de panouri fotovoltaice instalate in ultimii 2 - 3 ani a urcat foarte mult factura consumatorilor, in special in cazul industriei energofage.

Certificatele verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila sunt platite de toti consumatorii din Romania, in factura finala la electricitate.

La finele lunii noiembrie, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au anuntat ca Romania si-a atins deja tinta de energie regenerabila asumata in fata Comisiei Europene pentru anul 2020.

"Am constatat ca schema de sprijin nu mai raspunde realitatilor. La 1 ianuarie 2014, Romania isi atinge cotele asumate de 24% energie regenerabila din totalul consumului. Astfel ca va anuntam ca am informat comisiile de specialitate din Parlament si Guvernul ca trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, in 2015, cota maxima sa fie de 13%, fata de 15%, cat este prevazut in Legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi - n. r.)", a spus vicepresedintele ANRE, Emil Calota.

El a mentionat ca ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 57/2013 (care modifica Legea 220/2008) sa contina prevederi prin care pretul certificatelor verzi sa scada.

"Evolutia acestei piete trebuie sa duca la o evolutie normala a pretului certificatelor verzi, nu ca pana acum, cand valoarea certificatelor se duce doar catre nivelul maximal", a explicat oficialul ANRE.

La randul sau, Rodin Traicu, membru in Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a precizat ca toate statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu aceasta problema.

"Am stat de vorba cu autoritati din tarile din regiune si au aceeasi problema. Spre exemplu, cehii au spus ca au de gand sa diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investitii sa fie pe propriile picioare. Noi asteptam pozitia Bruxelles-ului", a spus Traicu.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministerul Energiei a lansat luni, 25 martie, schema pentru Contracte pentru Diferenţă (CfD) în domeniul energiei regenerabile, un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie...
#energie regenerabila, #centrale energie regenerabila, #consum energie Romania , #Energie regenerabila