Destinatie de business: Prahova - patria aurului negru si al energiilor regenerabile

Marti, 11 Martie 2014, ora 14:00
2710 citiri
Destinatie de business: Prahova - patria aurului negru si al energiilor regenerabile

Judetul Prahova, cunoscut in principal datorita traditiei sale in prelucrarea si extragerea petrolului, este considerat de specialistii in domeniu ca fiind loc de pionierat in ceea ce priveste proiectele de energii regenerabile, aici fiind marcate cateva premiere pe acest segment de activitate.

Unul dintre cele mai industrializate judete ale tarii, acesta este deschizator de drumuri in domeniul energiilor regenerabile, aici fiind locul in care a fost pusa in functiune prima centrala eoliana din tara. Si aceasta nu este singura premiera din domeniu care a avut loc in judetul Prahova.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, este considerat un promotor al energiilor verzi in Romania.

In Prahova a fost pusa in functiune prima centrala eoliana din tara

Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile (AE3R) Ploiesti-Prahova, in primul mandat al acestuia la conducerea CJ Prahova, respectiv in anul 2004, a fost pusa in functiune, langa Ploiesti, la Crangul lui Bot, prima centrala eoliana din tara, fiind vorba la acea data despre un proiect pilot. Centrala a fost mutata ulterior in judetul Tulcea, unde s-a dezvoltat intre timp un parc in care functioneaza alte cateva zeci de eoliene.

Cosma a obtinut la acel moment premiul Asociatiei Europene a Energiei pentru instalarea primei centrale eoliene din Romania si a fost cooptat si in prezidiul Adunarii Asociatiei Europene a Energiei, se arata pe site-ul oficial al AE3R Ploiesti-Prahova.

O alta premiera in Prahova

Tot in Prahova a mai fost bifata o premiera, de data aceasta legata de producerea energiei electrice prin sistemul de panouri fotovoltaice.

Potrivit expertului energetic din cadrul AE3R Catalin Csaszar, Primaria Floresti este prima autoritate locala din Romania care a obtinut licenta de producator de energie electrica din sursa fotovoltaica, dar si certificate verzi.

De altfel, Consiliul Judetean Prahova si AE3R intentioneaza sa implementeze un proiect care vizeaza amplasarea de panouri fotovoltaice la alte 20 de primarii din sudul judetului, demersul avand ca finalitate reducerea facturilor la energie electrica.

"AE3R si Consiliul Judetean vor sa implementeze un proiect la nivelul judetului prin care cel putin 20 de primarii sa aiba instalate sisteme fotovoltaice. Este vorba despre primarii nu neaparat mari, ci chiar primarii mai mici, din sudul judetului. Vrem sa se instaleze sisteme fotovoltaice pentru a se reduce facturile la curentul electric", a explicat, pentru Agerpres, directorul executiv al AE3R, Bogdan Potlogia.

Deocamdata, in acest sens a fost intocmit un studiu, fiind realizate calcule de fezabilitate si un plan de afaceri.

Majoritatea hidrocentralelor apartin unor investitori privati

Catalin Csaszar a precizat ca Prahova se afla pe primul loc in tara in ceea ce priveste utilizarea potentialului hidroenergetic economic viabil, acesta fiind ocupat in proportie de 100%.

Practic, pe raurile importante din judet, respectiv Prahova, Doftana si Teleajen, nu mai este loc pentru amplasarea de hidrocentrale. Loc mai este pe raurile mai mici, insa investitiile nu se dovedesc viabile din punct de vedere economic.

Potrivit sursei citate, majoritatea hidrocentralelor apartin unor investitori privati, iar puterea instalata pe acest segment este de aproximativ 66 MW.

De asemenea, Prahova se plaseaza pe primele locuri in topul judetelor care au proiecte fotovoltaice, zona de sud oferind conditiile optime pentru dezvoltarea acestui gen de investitii.

''Daca ne uitam pe harta cu proiecte pe energii regenerabile, vom constata ca Prahova este judetul in care exista cea mai mare densitate de proiecte pe energii verzi'', a declarat Csaszar.

Potrivit acestuia, in prezent, in judet sunt proiecte aflate in diverse stadii de dezvoltare care insumeaza 105 MW pe partea de hidroenergie, 223 MW din energie fotovoltaica, 63 MW din energie eoliana si 8 MW din biomasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prahova energie, #energie verde, #romania energie , #Energie regenerabila