Distribuitorii de energie pot accesa fonduri europene pentru retele si contoare inteligente

Luni, 16 Iunie 2014, ora 14:57
2872 citiri
Distribuitorii de energie pot accesa fonduri europene pentru retele si contoare inteligente

Operatorii din sectorul de distributie al energiei vor avea la dispozitie fonduri europene pentru implementarea retelelor si a contoarelor inteligente in perioada 2014-2020, a declarat, luni, Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, prezent la o conferinta pe teme de profil.

"Am reusit sa concepem opt proiecte pilot, pentru fiecare regiune de distributie a energiei din tara, pentru implementarea contoarelor si retelelor inteligente", a precizat Beltechi.

La randul sau, Calin Vilt, consilier in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, a precizat ca problema finantarii contoarelor inteligente este una care dateaza de mai multi ani.

"De cand a aparut ideea de smart grid ne-am confruntat cu probleme de finantare, in conditiile in care bugetul de stat nu ar putea sustine astfel de investitii", a mentionat Vilt, prezent la acelasi eveniment.

Fondurile europene pentru energie, incluse in Programul Operational Infrastructura Mare

Contoarele si retelele inteligente permit monitorizarea computerizata, in timp real, a consumului si a problemelor care apar in sistem. De asemenea, oficialul Ministerului Economiei a mai spus ca, in perioada 2014-2020, fondurile europene pentru energie vor fi incluse in Programul Operational Infrastructura Mare.

Pot accesa fonduri europene producatorii de energie regenerabila, dar si operatorii de transport al energiei si gazelor, respectiv Transelectrica si Transgaz.

"Se vor putea aloca bani inclusiv pentru sistemele de distributie, adica transformatoare si linii de tensiune", a adaugat Beltechi.

El a mentionat ca vor fi eligibile pentru a obtine fonduri europene in perioada 2014-2020 pentru regenerabile doar proiectele de producere a energiei din biomasa, microhidrocentrale si energie geotermala. Beltechi a sustinut aceasta idee si in urma cu o luna.

Proiectele de producere a energiei din surse eoliene si solare nu vor mai primi finantare europeana in exercitiul bugetar 2014 - 2020, intrucat Romania si-a atins tinta privind aceste resurse, a declarat Beltechi, la mijlocul lunii mai.

"In perioada 2014 - 2020, nu vor mai fi finantate proiectele bazate pe soare si vant, intrucat Romania si-a atins tinta pentru aceste resurse. Ne propunem sa continuam promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea si la imbunatatirea sistemului energetic national, iar acestea sunt biomasa, biogazul si microhidrocentralele", a precizat Beltechi.

Potrivit acestuia, proiectele eoliene si cele solare sunt concentrate in anumite parti ale tarii, ceea ce creeaza mari dezechilibre in sistem, in timp ce proiectele pe biomasa si hidro sunt amplasate in toate regiunile si pot produce energie in banda, adica incontinuu la aceeasi putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri europene, #distribuitori energie, #fonduri europene energie, #producatori energie regenerabila , #Energie regenerabila