Energia verde ia avant contrar asteptarilor si in ciuda ieftinirii petrolului

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:35
5572 citiri
Energia verde ia avant contrar asteptarilor si in ciuda ieftinirii petrolului
Foto: Wikimedia

In ciuda temerilor exprimate de analisti la inceputul actualei crize a petrolului, energia din surse regenerabile nu a pierdut teren in fata combustibililor fosili tot mai ieftini.

Din contra, investitiile in energie verde au inregistrat un nou record in cursul anului trecut si noi capacitati de productie intrate pe piata, anunta agentia Bloomberg.

Contra curentului

329 de miliarde de dolari au fost investiti in 2015 la nivel global in productia de energie din surse regenerabile, iar rezultatul se vede in cei 121 de gigawatti adaugati pietei globale de energie.

In mod normal, o astfel de evolutie nu era asteptata de nimeni, in contextul in care petrolul, gazele naturale si carbunele au atins valori scazute nemaintalnite in ultimul deceniu, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care analistii asteptau un declin al pietei de energie regenerabila.

Al doilea obstacol depasit in acest sector l-a reprezentat stagnarea investitiilor in domeniul energiei verzi in toata Europa.

China, campioana absoluta

Absenta investitiilor europene a fost suplinita insa de avansul inregistrat de sectorul energiei verzi pe piata din China. Gigantica economie asiatica a investit nu mai putin de 111 miliarde de dolari in noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.

Suma este cu 17% mai mare decat cea alocata de Beijing aceluiasi sector in cursul anului 2014, dar trebuie mentionat ca poluarea aerului in marile metropole ale Chinei a ajuns un motiv real de ingrijorare pentru oficialii din acesta tara.

Totodata, suma investita de chinezi in fermele eoliene si solare se apropie de totalul investitiilor in domeniu realizate pe pietele din Europa si Statele Unite.

Americanii au ridicat nivelul investitiilor in energie verde cu 7,5%, pana la 56 de miliarde, cea mai mare suma alocata sectorului dupa ce subventiile alocate de guvernul federal au atins un varf in 2011.

Tarile europene au cheltuit doar 58,5 miliarde de dolari pentru noi capacitati de productie a energiei verzi, in vreme ce investitiile din India si China au evoluat la acelasi nivel ca in anii precedent, la valori de 10,5, respectiv 7,5 miliarde de dolari.

Puncte verzi pe harta lumii

O surpriza placuta o constituie si tari de dimensiuni reduse care au ales sa dezvolte sectorul energiei regenerabile intr-un ritm alert.

Analistii Bloomberg sustin ca este primul an in care mai mult de jumatate din investitiile in energie regenerabila au fost sustinute de pietele emergente.

La nivel mondial, piata de energie a atins deja un punct in care capacitatea de productie a energiei din surse regenerabile adaugata anual o depaseste pe cea a centralelor noi destinate consumului de combustibili fosili.

Mai mult, energia verde incepe sa devina si mai ieftina, lucru care a generat un profit mediu de 4% in cursul anului trecut, pe masura ce capacitatile de productie de energie solara si eoliana au crescut si ele cu 30%.

#investitii energie verde, #productie energie regenerabila 2015, #piata energie , #Energie regenerabila