Les Films de Cannes à Suceava, editia a 3-a, a luat startul. Intrarea este libera!

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 15:07
4592 citiri
Les Films de Cannes à Suceava, editia a 3-a, a luat startul. Intrarea este libera!
Foto: Marina Obradovic / Seule a mon mariage

Cea de a treia editie Les Films de Cannes a Suceava a luat startul vineri, 9 noiembrie. Timp de trei zile, spectatorii vor putea vedea opt titluri din selectia festivalului Les Films de Cannes a Bucarest si vor avea ocazia unor intalniri cu invitati speciali.

Actrita Alina Serban va putea fi intalnita la proiectia filmului Seule a mon mariage. Regizorul Radu Muntean, scenaristul Razvan Radulescu si actrita Andra Guti vor fi prezenti pentru proiectia filmului Alice T. iar actorul Valeriu Andriuta va discuta cu publicul despre rolul din Donbass si, alaturi de monteuza Iulia Andriuta, va prezenta, de data aceasta in calitate de regizor, scurtmetrajul Cu unul in plus.

Proiectiile vor avea loc intre 9 si 11 noiembrie la Cinema Modern iar intrarea este libera. Criticul Irina Margareta Nistor va introduce filmele din 11 noiembrie.

Vineri, 9 noiembrie, sucevenii vor avea ocazia sa o cunoasca pe carismatica actrita Alina Serban (Seule a mon mariage), care s-a facut remarcata in acest an la Cannes.

Alina Serban este actrita si regizoare. A urmat cursuri ale UNATC, Royal Academy of Dramatic Art din Londra si Tisch School of the Arts din New York. Seule a mon mariage este primul ei rol principal intr-un lungmetraj iar castingul nu a fost tocmai unul obisnuit: Alina repeta in perioada aceea la Craiova un spectacol de teatru al regizorului britanic Philip Parr, pentru Festivalul International Shakespeare si nu a putut merge la casting. Asa ca regizoarea Marta Bergman si producatoarea Cassandra Warnauts au venit dupa ea sa o vada si decizia a fost luata in cateva minute.

"Marta mi-a spus ca a realizat ca eu sunt Pamela de cum am intrat pe usa. A simtit ca eu voi fi Pamela, nu altcineva, desi facusera numeroase casting-uri", povesteste Alina intr-un interviu pe Noizz.ro.

Seule a mon mariage, o poveste despre emancipare, o urmareste pe Pamela, o femeie roma care viseaza la libertate si realizeaza ca toate resursele pentru a o obtine se afla de fapt in interiorul ei.

Sambata, 10 noiembrie, publicul este asteptat la intalnirea cu echipa filmului Alice T., povestea unei adolescente aflata la varsta la care inca isi cauta reperele si sensul in drumul catre maturizare, totul in contextul relatiei ei cu mama adoptiva.

"Exasperarea si suspiciunea, autoritatea si altruismul, pedeapsa si recompensa, iata cateva repere ale unei relatii pentru care nu exista raspunsuri si reactii preambalate si care invita la o continua, epuizanta adaptare. O realitate pe care Alice T. o surprinde eficient si care ar putea, daca parintii si adolescentii vad impreuna filmul, sa deschida o discutie mai mult decat constructiva despre dificilul tango dintre cele doua generatii", citim in cronica filmului din Cinemagia.

La discutie vor fi prezenti Andra Guti, care a primit premiul de interpretare la prestigiosul festival de film de la Locarno, regizorul Radu Muntean si scenaristul Razvan Radulescu (Moartea domnului Lazarescu).

Duminica seara, sucevenii au ocazia sa se reintalneasca cu Valeriu Andriuta, actorul si regizorul de teatru si film care s-a facut remarcat in filmele lui Cristian Mungiu inainte sa faca pasul catre o cariera internationala.

La Suceava, Valeriu Andriuta va vorbi despre filmul Donbass, de Serghey Loznitsa. Filmul va fi precedat de scurtmentrajul Cu unul in plus, regizat de Valeriu Andriuta. La discutie va fi prezenta si monteuza filmului, Iulia Andriuta.

De neratat este si filmul Dogman, de Matteo Garrone, lungmetrajul care i-a adus actorului italian Marcello Fonte premiul pentru interpretare masculina la Cannes.

Supranumit un western urban, Dogman este povestea lui Marcello, un simpatic frizer de caini, care se trezeste prins intr-o relatie de putere cu un fost boxer care terorizeaza intreg cartierul.

"Oamenii sunt de fapt caini aici, cateodata fiare turbate (homo homini lupus) . Garrone isi realizeaza filmul, pana la un punct, in solida filiera a neorealismului italian, pentru a o lua apoi pe cai tarantinesti, si face (foarte) bine ceea ce face. De vazut si revazut", citim pe Adevarul.

Inspirat dintr-o poveste reala, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, castigator a doua Grand Prix-uri la Cannes (Gomorra, 2008, si Reality, 2012) . Filmul va deschide editia din acest an, vineri, 9 noiembrie, la ora 17:30.

Un alt eveniment asteptat in cadrul Les Films de Cannes a Suceava este proiectia filmului Our Time, de Carlos Reygadas, duminica, 11 noiembrie, de la ora 14:00.

Carlos Reygadas, una dintre cele mai importante si originale voci a cinematografiei mexicane contemporane, a debutat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs, in 2002 cu Japon, care a intrat imediat in vizorul criticilor dar si al juriului, filmul primind o mentiune speciala Camera d'Or.

Reygadas a fost selectat pentru prima data in competitie la Cannes cu Battle in Heaven, in 2005, apoi, in 2007, a castigat Premiul Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisa in mijlocul unei comunitati de menoniti din Mexic. Cu Post Tenebras Lux, a obtinut, in 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

Our Time este poate filmulul cel mai personal al lui Reygadas - care a ales sa spuna o poveste despre pasiune, tradare si libertate. Carlos Reygadas interpreteaza in Our Time si rolul principal alaturi de Natalia Lopez, sotia din viata reala. Prezentat in competitia oficiala a festivalului de film de la Venetia 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internationale.

Programul complet al celei de-a treia editii a Les Films de Cannes a Suceava:

Vineri, 9 noiembrie:

17:30 - DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT) . Premiul pentru interpretare masculina, Cannes

19:30 - SEULE A MON MARIAGE, de Marta Bergman (2018, 121 min, BE) . ACID, Cannes 2018. In prezenta actritei Alina Serban + Q&A

Sambata, 10 noiembrie

14:30 - GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE) . Premiul pentru cel mai bun film de debut, Camera d'Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare si Premiul criticii FIPRESCI in sectiunea Un Certain Regard.

16:30 - BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR) . Premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitia oficiala, Cannes 2018

19:30 - ALICE T, de Radu Muntean (2018, 105 min, RO, FR, SE) . Cea mai buna actrita - Locarno IFF. In prezenta regizorului Radu Muntean, a actritei Andra Guti si a scenaristului Razvan Radulescu + Q&A

Duminica, 11 noiembrie

14:00 - OUR TIME, de Carlos Reygadas (2018, 173 min, MEX, FR, GER, OLA, SUE) . In competitie, Venetia 2018.

17:15 - BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK) . Premiul pentru cel mai bun film in sectiunea Un Certain Regard, Cannes 2018

19:30 - DONBASS, de Sergey Loznitsa (2018, 110 min, FR) . Premiul pentru regie, Un Certain Regard, Cannes 2018. precedat de scurtmetrajul CU UNUL IN PLUS, de Valeriu Andriuta (2018, 15 min, RO) . In prezenta lui Valeriu Andriuta - actor si regizor si a monteozei Iulia Andriuta + Q&A.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Detalii: www.filmedefestival.ro. Ne puteti urmari pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest si Facebook event.

A treia editie Les Films de Cannes a Suceava este un proiect realizat de Asociatia Creativ AS in asociere cu Municipiul Suceava si Consiliul Local Suceava, cu sprijinul Asociatia Cinemascop si Radio AS.

Festivalul este prezentat de Orange Romania, partener de traditie al evenimentului.

Masina oficiala a festivalului: Renault

Un proiect cultural finantat de: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei

Cu sprijinul: BRD - Groupe Societe Generale, Catena

Parteneri: Air France, Institutul Cultural Roman, Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti

Parteneri media: TVR, Radio Romania Cultural, Adevarul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile si Nopti, Agerpres, Senso TV, Tonica, Cinemagia, Ziare.com, Business24, Observator Cultural, Radio AS, Bucovina TV, TV Plus, Intermedia TV, Nest TV, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Crai Nou, News Bucovina.

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST.

Proiect realizat in asociere cu Municipiul Suceava si Consiliul Local Suceava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Les Films de Cannes Suceava , #Filme in cinema