Analistii CFA estimeaza ca euro va trece de 4,89 lei, iar inflatia va fi peste 4%

Marti, 25 Februarie 2020, ora 12:36
1230 citiri
Analistii CFA estimeaza ca euro va trece de 4,89 lei, iar inflatia va fi peste 4%
Foto: Arhiva Pixabay

Analistii CFA Romania estimeaza ca leul se va deprecia in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel, 85% dintre ei estimeaza, pentru orizontul de 6 luni, un curs valutar de 4,8345 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de referinta de 4,8024 lei/euro.

In ceea ce priveste rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, aceasta a inregistrat o valoare medie de 4,04%.

Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea ratelor de dobanda atat pentru scadentele scurte (ROBOR 3M), cat si pentru cele lungi (obligatiuni suverane cu scadenta 5 ani denominate in lei), peste 61% si respectiv 64% dintre participantii la sondaj anticipand aceste evolutii.

Totodata, indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a urcat in luna ianuarie, fata de luna anterioara, datorita cresterii componentei de anticipatii a indicatorului, arata datele publicate, marti, de CFA Romania.

In luna ianuarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,2 puncte pana la 63,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului.

Totodata, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 3,3 puncte, pana la 73,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 33,8 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 4,9 puncte pana la 59 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 43 puncte).

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Inca un maxim istoric pentru euro: A trecut de 4,8 lei. Si dolarul isi bate recordulLeul e in picaj, Orban si Citu ne spun sa stam fara griji: Anticipatele vor aduce scaderi de pret si dobanzi aproape zero ...citeste mai departe despre "Analistii CFA estimeaza ca euro va trece de 4,89 lei, iar inflatia va fi peste 4%" pe Ziare.com

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#curs euro CFA Romania, #curs euro leu, #estimare inflatie CFA Romania , #Stiri Finantare