Iohannis: Deficitul va trece de 4%, dar cresterea salariului minim e o necesitate si se va realiza

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 13:41
1038 citiri
Iohannis: Deficitul va trece de 4%, dar cresterea salariului minim e o necesitate si se va realiza
Foto: site Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis admite ca deficitul bugetar va depasi pragul de 4%, dar da asigurari ca salariul minim va creste totusi, pentru ca este "o necesitate", la fel ca rectificarea bugetara.

Declaratiile au fost facute, marti, la Palatul Cotroceni, cu ocazia ceremoniei de decorare a multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, la finalul careia Klaus Iohannis a acceptat sa raspunda la cateva intrebari adresate de jurnalisti pe diverse teme.

In acest context, Klaus Iohannis a confirmat informatia aparuta in mass-media potrivit careia a discutat luni cu premierul Ludovic Orban si cu ministrul de Finante, Florin Citu la Palatul Cotroceni.

"Este adevarat ca ieri am avut o discutie asezata si aplicata cu prim ministrul Orban si cu ministrul de Finante. Mi-au prezentat cateva date, cateva abordari, in special in legatura cu rectificarea bugetara, dar am discutat si despre salariul minim. Datele sunt clare, cifrele sunt reci, concluziile sunt un pic mai complexe. Situatia e cea care este: deficitul va trece, este clar, intre timp de 4%.

Pe de alta parte e la fel de clar ca anumite cheltuieli trebuie facute. S-a gasit ca pentru pensii nu au fost prevazuti suficienti bani, trebuie facuta o rectificare. Si in alte domenii, unde de multa vreme nu s-au mai facut plati, nu s-au onorat contracte. Este inadmisibil intr-o societate normala", a mai declarat presedintele, subliniind inca o data ca "rectificarea e obligatorie".

In plus, "cresterea salariului minim e o necesitate si se va realiza", a dat asigurari seful statului.

"Am dorit sa fiu informat de la sursa despre aceste lucruri (...) Am discutat, nu mult, si despre bugetul pentru 2020. Nu stiu daca se va putea ajunge cu deficitul in marja de 3%, probabil se va lucra pe buget (...) Guvernele de pana acum au facut tot felul de promisiuni, s-au stabilit prin lege anumite majorari, nu pot fi neglijate", a mai declarat presedintele Iohannis.

El a subliniat ca "e nevoie de reluarea unui pogram serios national de investitii publice", tragand concluzia ca "deocamdata ecuatia bugetului pe 2020 este una complicata si vom mai discuta pe aceste chestiuni".

Citeste toate declaratiile date de presedintele Klaus Iohannis astazi, la Palatul Cotroceni.

Ministerul Finantelor Publice a publicat, marti, proiectul Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, care prevede pentru anul in curs un deficit bugetar estimat de 4,3% din Produsul Intern Brut si ta ...citeste mai departe despre "Iohannis: Deficitul va trece de 4%, dar cresterea salariului minim e o necesitate si se va realiza" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Iohannis rectificare bugetara, #Iohannis salariu minim, #Iohannis deficit bugetar , #Stiri Finantare