Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
A   A   A

Romania se afla printre tarile est-europene cu numarul cel mai mic de facturi achitate la timp

Romania se afla printre tarile est-europene cu numarul cel mai mic de facturi achitate la timp
Foto: Arhiva Ziare.com
Romania este una dintre tarile est-europene cu numarul cel mai redus de facturi achitate la timp, alaturi de Grecia, Rusia, Bulgaria si Slovacia.
Si asta in pofida usoarei imbunatatiri a numarului de plati efectuate la timp, se arata in studiul "Comportamente de plata europene 2017", realizat de catre institutul independent de cercetare a pietei Kantar TNS Infratest, pentru EOS KSI Romania si prezentat intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, circa trei sferturi dintre facturi sunt platite la timp de catre consumatorii romani, iar companiile si-au redus termenele de plata atat pentru clientii persoane fizice cat si pentru cele juridice.

"In 2017, comportamentul de plata in randul consumatorilor romani s-a imbunatatit usor comparativ cu 2016 in ceea ce priveste plata la timp a facturilor. In prezent, 74% dintre facturi sunt platite la timp, ceea ce este echivalent cu o crestere de doar 1 punct procentual in comparatie cu anul precedent. In acelasi timp, companiile au redus termenele de plata atat pentru clientii persoane fizice (B2C), cat si pentru clientii persoane juridice (B2B) ", se arata in document.
Georg Kovacs, managing director al EOS KSI Romania sustine ca unul dintre motivele care au contribuit la usoara crestere a punctualitatii platilor efectuate de catre romani ar putea fi reducerea scadentei medii acordate, de la 39 de zile in 2016, la 37 de zile anul acesta.

"In prezent, termenele de plata sunt mai scurte decat in 2016: doar 54% dintre clientii B2B au scadente de cel putin 40 de zile, comparat cu 62% anul trecut. Comparand rezultatele studiilor EOS din anii precedenti, am ajuns la concluzia ca scadentele mai scurte au ca rezultat o rata de plata mai buna", a mai aratat Kovacs.

In ceea ce priveste nivelul de creante neincasate, acesta ramane acelasi ca in 2016, adica de 4%, avand un impact negativ asupra economiei din Romania. In comparatie, nivelul mediu de creante neincasate la nivelul Europei de Est este mai mic, respetiv 3%.

"De asemenea, media platilor intarziate in Romania anul acesta a ramas de 23% - la fel ca in 2016. Companiile din Romania care au participat la acest studiu considera ca principalele motive pentru care clientii B2B (persoane juridice) nu platesc sunt neincasarea platilor de la propriii clienti (80%), precum si utilizarea liniilor de credit de la furnizori (69%). In ceea ce ii priveste pe clientii B2C (persoane fizice), acestia intarzie cu plata sau nu platesc deloc din cauza problemelor temp ...citeste mai departe despre "Romania se afla printre tarile est-europene cu numarul cel mai mic de facturi achitate la timp" pe Ziare.com
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 11:07

 Articol citit de 449 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil / Web
Contact  |  Ajutor
Termeni si conditii  |  Cookie
 
^
A   A   A
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor