Grecii recunosc: Nu avem bani sa platim ratele FMI

Luni, 25 Mai 2015, ora 10:20
2233 citiri
Grecii recunosc: Nu avem bani sa platim ratele FMI
Foto: World Money Forum

Ministrul de Interne elen a lasat deoparte orice mandrie si a dat cartile pe fata. Grecia nu va avea bani pentru plata transelor viitoare catre FMI, daca nu ajunge la un acord cu creditorii pentru deblocarea ajutorului financiar de 7,2 miliarde euro.

In ultimele patru luni, Atena a apelat la rezervele detinute de autoritatile locale si alte institutii publice pentru a plati ratele imprumutului contractat de la FMI.

De aceasta data, rezervele interne se dovedesc insuficiente pentru a acoperi suma de 1,6 miliarde euro care trebuie platita in iunie catre Fondul Monetar International, mentioneaza Reuters.

Cursa contra cronometru

In joc este statutul de membru in zona euro al Greciei, dar nici oficialii de la Atena, nici creditorii tarii nu dau semne ca ar accepta sa cedeze in jocul dur al negocierilor privind reluarea programului de asistenta financiara.

O intelegere semnata intre delegatia elena si ministrii de finante din zona euro ar debloca ultima transa din programul de asistenta financiara, in valoare de 7,2 miliarde euro.

"Cele patru rate care vor trebui platite catre FMI in luna iunie ajung la 1,6 miliarde de euro. Acesti bani nu vor fi platiti pentru ca nu avem de unde", a precizat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul de Interne Nikos Voutsis.

Varianta ramasa este cea a declararii incapacitatii de plata a tarii, dar oficialul sustine ca este un scenariu pe care puterea de la Atena incearca sa il evite pe ultima suta de metri.

"Nu am cautat asta. Nu este ceva ce ne dorim si nu reprezinta strategia noastra", a explicat Voutsis.

"Purtam in continuare discutii cu creditorii si speram sa ajungem la o intelegere care sa ne permita sa rasuflam din punct de vedere financiar", a mai spus ministrul elen.

La jumatatea acestei luni, ministrul de Finante Yannis Varoufakis avertiza partenerii de discutii ca, fara deblocarea ajutorului financiar, resursele financiare ale Greciei vor fi epuizate la sfarsitul acestei luni.

Prima transa din seria de plati catre FMI din luna iunie trebuie facuta pe 5 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment grecia, #nivel lichiditati Grecia, #plata transe imprumut FMI , #stiri FMI