Premierul Renzi este optimist: In 20-30 de ani, Italia va domina economic Europa

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 13:32
3207 citiri
Premierul Renzi este optimist: In 20-30 de ani, Italia va domina economic Europa
Foto: Kremlin

Italienii sunt gata sa inlocuiasca Germania de la carma Europei, ori cel putin asa sustine premierul Matteo Renzi.

Convins ca reformele economice isi vor arata rezultatele, seful guvernului de la Roma spune ca tara sa va domina Europa si lumea intreaga in doua sau trei decenii, arata agentia Sputnik News.

Ii contrazic pe expertii FMI

"Indiferent de cum va decurge dialogul politic in tara, sunt convins ca Italia are un viitor stralucitor in fata. In 20-30 de ani, Italia va domina economic Europa si lumea", a afirmat Renzi, in cadrul intalnirii anuale a ambasadorilor Italiei.

Increderea manifestata de premierul italian nu corespunde insa celei mai recente prognoze FMI pentru economiile din zona euro.

Expertii Fondului sustin ca fara o accelerare a ritmului de crestere economica, Italiei ii vor lua 20 de ani pentru a reveni la rata a somajului de dinainte de criza economica din 2008.

In fata diplomatilor prezenti la reuniune, Renzi a declarat ca viitorul Italiei depinde de implementarea rapida si intensa a unui set de reforme economice.

In acelasi timp, ministrul Economiei si Finantelor, Pier Carlo Padoan a afirmat ca toate calculele efectuate de economistii FMI au ignorat faptul ca guvernul italian a recurs deja la aplicarea unor reforme structurale.

O eventuala reducere a fiscalitatii, promisa deja de Executivul de la Roma, ar urma sa creasca atractia investitorilor pentru economia din peninsula, sustin oficialii din guvern.

Programul de reforma fiscala prezentat de Renzi ar urma sa fie implementat gradual pe durata a trei ani.

Italia, alaturi de alte state din flancul sudic al Europei, Spania, Portugalia si Grecia, a fost dur lovita de criza economica declansata in urma cu sapte ani.

In acest moment, datoria publica a Italiei atinge nivelul de 130% din PIB-ul tarii, fiind a doua ca marime dupa cea inregistrata de Grecia.

#prognoza econmica Italia, #raport FMI, #plan reforme Matteo Renzi, #reforma fiscala Italia , #stiri FMI