Tezaur de aur, descoperit de arheologi la manastirea Frumoasa din Iasi

Joi, 09 August 2018, ora 14:05
1560 citiri
Tezaur de aur, descoperit de arheologi la manastirea Frumoasa din Iasi
Foto: Arhiva Pixabay

Arheologii au descoperit 14 monede de aur care erau ingropate pe locul vechiului cimitir al manastirii Frumoasa, a anuntat, joi, primarul din Iasi, Mihai Chirica.

Este vorba despre monede din secolul al XVI-lea.

"Vom face demersuri ca monedele sa ramana la Muzeul Municipal, pentru ca iesenii sa se bucure de aceasta descoperire. Munca arheologilor poate avea o valenta istorica", a declarat primarul Chirica.

Manastirea Frumoasa a intrat intr-un proces de reabilitare in urma cu patru luni.

"In cadrul cercetarilor arheologice preventive realizate la restaurarea ansamblului manastirii Frumoasa din Iasi, monument istoric de importanta nationala, in data de 7 august a fost descoperit intr-un mormant partial deranjat un tezaur compus din 14 monede din aur. Acestea sunt batute intre anii 1516-1591 in ateliere din Austria, Prusia, Olanda, Ungaria, Transilvania, avand o greutate totala de 50 de grame de aur", a declarat arheologul Madalin Cornel Valeanu, responsabilul stiintific de santier.

Ansamblul monahal este un monument istoric datat din secolul al XVI-lea. Proiectul de reabilitare si valorificare a potentialului turistic si cultural al ansamblului manastirii Frumoasa din Iasi este finantat prin fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 21 milioane de lei.

Citeste si Comori seculare descoperite in Bihor: Argintii voievodului Menumorut ...citeste mai departe despre "Tezaur de aur, descoperit de arheologi la manastirea Frumoasa din Iasi" pe Ziare.com

#Tezaur monetar manastirea Frumoasa, #Tezaur monetar descoperit manastire , #Stiri Funny