Colectii de arta din Romania, pe Google Cultural Institute

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 15:55
2216 citiri
Colectii de arta din Romania, pe Google Cultural Institute

Primele colectii de arta si traditie din Romania - care provin de la sapte muzee si institutii precum Muzeul Taranului Roman si Muzeul Brukenthal - au fost lansate, marti, pe platforma online Google Cultural Institute, putand fi consultate gratuit de utilizatorii de internet din intreaga lume.

Trei dintre cele mai importante muzee din Romania - Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, Muzeul National Brukenthal si Complexul National Muzeal Astra din Sibiu -, dar si asociatii si fundatii care isi expun lucrarile din patrimoniu - Asociatia Folclor Fara Frontiere, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Pro Patrimonio si Fundatia Wassertalbahn (care se ocupa de trenul "Mocanita" de la Viseul de Sus) - si-au lansat, marti, colectiile pe platforma Google Cultural Institute.

Astfel, imagini cu peste 800 de exponate din colectiile acestor institutii - picturi, desene, obiecte de arta populara, artefacte religioase, fotografii si documente - sunt disponibile pe platforma Google. Totodata, o selectie de obiecte de arta a fost imortalizata la inalta rezolutie, permitand reliefarea celor mai mici detalii, potrivit Mediafax.

De exemplu, utilizatorii platformei Google Cultural Institute pot admira, incepand de marti, lucrari de la Muzeul Brukenthal, precum "Wilhelm IV de Bavaria", de Hans Schwab von Wertinger, "Iacoba de Baden", de Hans Schwab von Wertinger, "Natura statica cu cirese", de Theodor Aman, si "Omul cu tichie albastra", de Jan van Eyck.

De asemenea, trei cladiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie "Casa Altemberger" si Muzeul de Istorie Naturala) care apartin Muzeului National Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute.

Totodata, pe Google Cultural Institute, utilizatorii pot explora universul satului romanesc, prin intermediul unor imagini cu obiecte de arta populara unice din colectia Muzeului Taranului Roman din Bucuresti si al imaginilor cu gospodariile expuse in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra din Sibiu. Pe platforma Google sunt disponibile si imagini cu piese relevante ale spatiului etnografic extra-european din Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder" din cadrul Complexului National Muzeal Astra.

Google Cultural Institute gazduieste si expozitiile partenerilor

Alaturi de exponatele celor trei muzee, pe Google Cultural Institute sunt disponibile expozitii cu diferite teme ale asociatiilor si fundatiilor partenere: "Vioara cu goarna", "Mocanita de la Viseul de Sus", "Vila Golescu", dar si creatiile arhitectului Ion Mincu, in special Casa Mincu, actualul sediu al Ordinului Arhitectilor din Romania.

Evenimentul de lansare a primelor colectii de arta din Romania pe platforma Google Cultural Institute a avut loc marti, la Muzeul Taranului Roman, in sala "Casa in casa", in prezenta unor personalitati ca Dan Bulucea, Country Manager la Google Romania, Simon Rein, Program Manager in cadrul Google Cultural Institute, Virgil Nitulescu, directorul general al Muzeului Taranului Roman, Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Daniel Andreica, reprezentantul Asociatiei Wassertalbahn.

Dan Bulucea, Country Manager al Google Romania, a declarat ca lansarea acestui proiect il bucura in mod particular. "Suntem foarte bucurosi. Google Cultural Institute nu este altceva decat o platforma digitala care permite patrimoniului cultural si istoric din lume sa fie disponibil mai usor, prin internet", a spus Dan Bulucea.

Platforma digitala Google Cultural Institute are peste 600 de institutii partenere din 60 de tari, astfel incat oricine poate explora online picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise din muzee si colectii din toata lumea. "Este un fenoment de anvergura. Incepand de astazi sunt sapte parteneri din Romania, care pun la dispozitie oricui din lume cateva din valorile noastre particulare (...) Demaram acest proiect si il vedem ca pe un inceput (...) Noi putem sa punem la dispozitie tehnologia astfel incat oamenii sa poata sa interactioneze cu aceste valori. S-ar putea ca acest proiect sa contribuie foarte mult si la prezervarea acestor valori", a mai spus Bulucea.

#Muzeul Taranului Google Cultural Institute, #Muzeul Brukenthal Google Cultural Institute , #stiri Google