Cum arata noul Parlament European: Peste jumatate dintre eurodeputati sunt membri noi, iar 40% sunt femei

Marti, 02 Iulie 2019, ora 20:26
873 citiri
Cum arata noul Parlament European: Peste jumatate dintre eurodeputati sunt membri noi, iar 40% sunt femei
Foto: Arhiva Ziare.com

Majoritatea membrilor noului Parlament European, reunit pentru prima data marti la Strasbourg, sunt nou-veniti, iar femeile sunt mai numeroase decat in legislatura trecuta, desi inca minoritare, relateaza AFP intr-o analiza a structurii noului legislativ comunitar.

58% nou-veniti

Dintre cei 748 de deputati investiti marti (trei alesi catalani sunt impiedicati sa-si inceapa mandatul de autoritatile spaniole), 436 nu au mai fost niciodata membri ai PE, respectiv aproape sase din zece, potrivit bazei de date a AFP. Din cei 312 eurodeputati care au experienta in acest post, majoritatea (293) au avut mandate si in legislatura precedenta.

Slovacia e tara cu cea mai pronuntata reinnoire, cu 85% figuri noi, in fata Suediei (80%) si Frantei (69%) . La polul opus, Malta nu a trimis decat 33% eurodeputati noi.

Dintre grupurile parlamentare, Identitate si democratie (extrema dreapta) are cei mai multi eurodeputati noi (81%), urmat de Verzi si de Liberali ("Renew Europe"), cu 69% fiecare. Fara nicio surpriza, cele doua grupuri istorice din Parlamentul European, crestin-democratii (PPE) si social-democratii (S&D) sunt cele care s-au reinnoit cel mai putin, 41% si respectiv 51%.

Mai multe femei

Potrivit AFP, noul Parlament European este format din femei in proportie de 40%. Este cea mai mare proportie de femei de la primele alegeri europene prin sufragiu universal direct din 1979. La momentul respectiv, doar 16% dintre eurodeputati erau femei. Aceasta rata a crescut scrutin dupa scrutin, ajungand la 37% in 2014.

In acest an, sase tari au trimis la Strasbourg un contingent paritar - Franta, Austria, Slovenia, Letonia, Malta si Luxemburg. Alte doua tari au trimis chiar mai multe femei decat barbati - Suedia (55%) si Finlanda (54%).

Ciprul este singura tara care nu a trimis nicio femeie in Parlamentul European. Slovacia (15%), Romania (22%) si Grecia (24%) se numara printre tarile in care proportia femeilor este destul de redusa, noteaza AFP.

Verzii si liberalii sunt grupurile cele mai apropiate de paritate, cu respectiv 53% si 47% femei. Dreapta eurosceptica a Conservatorilor si reformistilor europeni (32%) si PPE (34%) sunt cel mai departe de acest echilibru.

Varste intre 21 si 82 de ani

Noul Parlament European are o medie de varsta de 50 de ani, aproape aceeasi ca in precedentele opt legislaturi.

Lituanienii, cu o varsta medie de 60 de ani, sunt cei mai varstnici, in timp ce maltezii (44 de ani) sunt cei mai tineri. Eurodeputatii germa ...citeste mai departe despre "Cum arata noul Parlament European: Peste jumatate dintre eurodeputati sunt membri noi, iar 40% sunt femei" pe Ziare.com

#cum arata noul parlament european , #Stiri Guvern