Fuziunile intre societati pe actiuni, simplificate

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 17:05
2087 citiri
Fuziunile intre societati pe actiuni, simplificate

Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru implementarea prevederilor de simplificare a obligatiilor de raportare si intocmire a documentatiei necesare in cazul fuziunilor si divizarilor societatilor pe actiuni, dupa ce Romania a fost avertizata de Comisia Europeana.

Comisia Europeana (CE) a anuntat saptamana trecuta ca Romania, Cipru, Italia, Slovenia si Slovania nu au pus in aplicare normele simplificate privind fuziunile si divizarile, desi pentru aceasta masura termenul de implementare fusese stabilit pentru iunie 2011.

"Astazi (joi, n.r.), Comisia Europeana a luat masuri pentru a garanta ca cinci state membre (Cipru, Italia, Romania, Slovenia si Spania) isi respecta obligatia de a pune in aplicare norme simplificate privind fuziunile si divizarile.

Comisia este ingrijorata in legatura cu faptul ca aceste cinci state membre nu au reusit sa isi indeplineasca angajamentele impuse de directiva referitoare la cerintele simplificate de raportare si intocmire a documentatiei necesare in cazul fuziunilor si divizarilor", se arata intr-un comunicat al CE.

Dupa aprobarea OUG de catre Guvern, se va renunta la expertizarea aportului in natura in cazul societatilor nou infiintate prin fuziune sau divizare, daca proiectul de fuziune/divizare a fost examinat de un expert independent, precum si la expertizarea aportului in natura in cazul majorarii de capital a societatii absorbante (fuziune prin absorbtie), daca proiectul de fuziune/divizare a fost examinat de un expert independent.

Fuziunea prin absorbtie a unei societati detinute in procent de 90% de societatea-mama va fi suspusa unei proceduri simplificate

De asemenea, va fi posibila inlocuirea, in anumite cazuri, a publicitatii prin Monitorul Oficial cu publicitatea prin afisare pe pagina proprie de internet a societatii comerciale (publicitatea proiectului de fuziune/divizare), cu informarea tertilor asupra modalitatii de publicitate alese prin inregistrarea unei mentiuni in acest sens in registrul comertului.

Intocmirea situatiilor financiare pre-fuziune/divizare devine facultativa daca societatea comerciala publica rapoarte semestriale in conformitate cu prevederile legislatiei pietei de capital, iar elaborarea raportului administratorilor care explica proiectul de fuziune/divizare nu mai este necesara daca toti actionarii decid astfel.

Potrivit noilor reglementari, fuziunea prin absorbtie a unei societati detinute in procent de 90% de societatea-mama va fi suspusa unei proceduri simplificate, ceea ce va insemna ca nu sunt necesare rapoartele administratorilor si expertilor independenti (reducere costuri si timp) si nu este necesara respectarea cerintelor de informare a actionarilor (nu se impune societatilor participante la fuziune sa puna la dispozitia actionarilor proiectul de fuziune, rapoartele actionarilor si expertilor, situatiile financiare).

Noua legislatie va simplica mecanismul de informare cu privire la fuziune intre companii

Legislatia va permite simplificarea mecanismului de informare a actionarilor/asociatilor cu privire la fuziune/ divizare - documentele sunt puse la dispozitia actionarilor/asociatilor prin afisare pe pagina de internet a societatii, nemaifiind necesar ca acestea sa fie consultate la sediul societatii, instituirea posibilitatii de a fi furnizate actionarilor/asociatilor copii electronice ale documentelor fuziunii/divizarii

"Daca directiva nu este pusa in aplicare integral in toate statele membre, intreprinderile nu se pot bucura de beneficiile reducerii sarcinii administrative, aduse de directiva. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesara punerea in aplicare corecta si la timp a directivei", se mentiona in comunicatul CE de saptamana trecuta.

Directiva prevede reducerea cerintelor de raportare impuse intreprinderilor, in special in cazurile in care actionarii decid ca anumite rapoarte nu sunt necesare si in contextul fuziunilor si divizarilor asa-zis simplificate intre societati-mama si filialele acestora, reducerea dublei raportari in cazurile in care cerintele de raportare rezulta si din alte norme UE, precum si introducerea posibilitatii ca firmele sa utilizeze internetul si posta electronica pentru a publica proiectele de fuziune sau de divizare si pentru a oferi actionarilor documentatia necesara.

"Desi majoritatea statelor membre au pus in aplicare integral prevederile directivei, in cinci state membre - Cipru, Italia, Romania, Slovenia, Spania - niciuna dintre prevederile directivei nu a fost inca implementata. In cazul Marii Britanii, directiva nu a fost pusa in aplicare in Gibraltar", se mai spunea in comunicat.

#ordonanta urgenta guvern, #simplificare proces fuziune, #proceduri divizare societati , #Ordonanta