Cel mai mare accelerator de ecotehnologii din lume, InnoEnergy, are un nou hub de reprezentare in Romania

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 12:44
3390 citiri
Cel mai mare accelerator de ecotehnologii din lume, InnoEnergy, are un nou hub de reprezentare in Romania

InnoEnergy, cel mai mare accelerator de ecotehnologii din lume, va fi reprezentat incepand cu septembrie 2019 in Romania de un consortiu condus de Iceberg, si completat de Green Energy Innovative Biomass Cluster, Repom si PATRES.

InnoEnergy este o initiativa a Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT), finantat prin programul Horizon 2020.

Pana in momentul de fata prin hub-urile retelei InnoEnergy au fost atrase peste 3000 aplicatii cu idei de business in programele retelei, au fost sustinute peste 300 de produse si servicii prin servicii si finantare, au fost facute investitii intr-un portofoliu de companii evaluate la 125 milioane EUR si au fost organizate programe de masterat si doctorat InnoEnergy pentru mai mult de 750 de specialisti.

Selectarea noilor administratori ai hub-ului din Romania a fost realizata in urma unui apel de aplicatii organizat de EIT InnoEnergy, desfasurat in doua etape de evaluare: prezentarea aplicatiilor scrise si sustinerea unui interviu de evaluare.

Rolul noului hub este de a sustine inovatori, cercetatori, startupuri si companii active in domeniile conexe energiei sa dezvolte, imbunatateasca, scaleze si internationalizeze produsele si serviciile lor.

In paralel, hub-ul va cauta sa contribuie la consolidarea ecosistemului national de inovare, prin serviciile, programele de finantare, facilitatile de investitie si know-how-ul retelei. Toate acestea vor contribui la consolidarea sectorului energiei din Romania si Europa.

"Avem ambitia de a crea o comunitate nationala de inovatori, start-up-uri si antreprenori ce dezvolta produse in domenii relevante pentru domeniul energiei, pe care sa-i sustinem cu servicii, finantare si investitii pentru a putea scala rapid business-urile lor la nivel national si european. Prin programele InnoEnergy, cautam sa aducem la un loc cele mai bune inovatii din domenii precum smart city, mobilitate, energie regenerabila, eficienta energetica, combustibili, gestionarea apei, eco-inovare, reciclare, dar si pe cele din domeniul IT cu impact asupra energiei si a mediului inconjurator." - Ionut Tata, CEO Iceberg si Hub Manager al InnoEnergy Romania.

InnoEnergy Hub Romania va face scouting de inovatii, start-up-uri, servicii si produse. Reteaua creata va oferi o serie de beneficii care constau in lansarea de apeluri de finantare in cadrul retelei, start-up-urile si inovatorii din sectorul energetic vor avea acces la granturi si vor putea atrage reteaua ca investitor. Complementar, vor fi oferite servicii de intermediere comerciala catre partenerii din intreaga Europa.

Pe parcursul urmatorului an, hub-ul va organiza un program de pre-accelerare - InnoEnergy Primer - pentru a facilita intrarea in reteaua InnoEnergy a startupurilor si inovatiilor aflate la inceput de drum, o conferinta la nivel inalt - PowerUP - pentru a dezbate statusul si perspectivele domeniului energiei din Romania, pentru a prezenta startupurile ce au parcurs Primerul si pentru oferi un cadru pentru lansarea de noi proiecte din partea mediului academic, a autoritatilor, ONG-urilor, investitorilor si consultanti din domeniu.

Pe intreg parcursul anului, startup-uri si IMM-uri romanesti vor beneficia de sprijinul echipei hub-ului pentru a aplica la programele de grant sau investitii ale InnoEnergy, sau la programele de accelerare Highway si Boostway.

Pentru a beneficia de sprijinul retelei startupurile si IMM-urile aplicante vor trebui sa activeze in urmatoarele domenii: energia regenerabila; smart cities; reciclarea deseurilor agricole si industriale (utilizarea biomasei etc.); industria constructiilor si constructii ecologice eficiente din punct de vedere energetic; planificarea si proiectarea urbana (oras si sat) a energiei inteligente, eficienta din punct de vedere energetic; gestionarea apei si a deseurilor (reciclare, curatare, apa geoterma etc.); eco-inovare si lanturi de valoare eco-productie; zone conexe (de exemplu, servicii IT pentru zonele energetice si / sau de mediu).

Consortiul care administreaza hub-ul InnoEnergy Romania este format din: Iceberg Consulting, Repom, Green Energy Innovative Biomass Cluster si PATRES.

Iceberg este o companie de consultanta si tehnologie cu experienta in accelerare, finantare, investitii, transfer de tehnologie si transformare digitala la nivelul Europei de Est.

Repom este o societate specializata in asset management si investitii in domeniul energiilor regenerabile.

Green Energy Innovative Biomass Cluster este o organizatie ce reuneste producatori si consumatori de biomasa, producatori de centrale energetice, administratii publice locale, universitati si experti implicati in dezvoltarea sectorului bioenergiei din Romania.

PATRES este organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania, cu rol activ in promovarea, sustinerea, apararea si reprezentarea intereselor acestora.

#InnoEnergy Romania, #InnoEnergy hub, #accelerator ecotehnologie , #Tehnologie