Cum va arata antreprenoriatul in viitor?

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 10:26
2949 citiri
Cum va arata antreprenoriatul in viitor?
Foto: Unsplash

In 2015, Romania avea aproape 400.000 de freelanceri, potrivit datelor publicate de Registrul Comertului, cel mai mare nucleu de antreprenori din ultimii ani. Intre timp, cifra a crescut, cei mai multi antreprenori alegand nu doar sa conduca un business in acte, ci si sa indeplineasca rolul de angajati.

Cum vor evolua lucrurile in urmatorii ani? Dincolo de modul in care pot reglementarile fiscale sa influenteze deciziile antreprenorilor romani, trebuie sa ne uitam la tendinte.

Potrivit unui raport despre cum va arata piata muncii in viitor, 65% dintre elevii care se afla acum in clasele primare vor avea joburi care nu exista inca, lucru care va redefini inclusiv conceptul de antreprenoriat. Deja multe companii incurajeaza mindset-ul antreprenorial, ceea ce ii poate face pe angajatii cu o mai mare nevoie de autonomie sa simta ca si-au gasit locul si sa nu isi mai infiinteze propria firma.

Pe de alta parte, o tendinta despre care se vorbeste mult este aceea ca numeroase companii nu vor mai avea nevoie de multi angajati. Accesul la Internet si automatizarea vor face ca businessurile aflate in crestere sa poata fi administrate de echipe mici sau chiar de catre o singura persoana, pe termen lung.

Pragul de intrare in antreprenoriat a fost redus la avea un laptop si o conexiune la internet, suficient pentru un antreprenor sa poata avea acces la piata globala. Asta face ca din ce in ce mai multi tineri sa ia calea antreprenoriatului. Probabil ca in viitor tot mai multe universitati le vor oferi tinerilor resursele necesare pentru a face mai usor acest pas, lucru deja valabil in Statele Unite, unde scolile le ofera absolventilor interesati sa isi inceapa propria afacere spatii pe care sa le foloseasca drept birouri.

Marius Ghenea, antreprenor in serie, business-angel si cofondator al Venture Connect, o platforma de suport pentru antreprenori de tech start-up si investitori, crede ca "antreprenoriatul se poate invata". Cu acest gand a creat programe de training utile antreprenorilor aflati la inceput de drum, dar si managerilor din companii cu profil antreprenorial, care isi doresc sa inteleaga mai bine ce inseamna viziunea antreprenoriala.

Despre cum se va dezvolta antreprenoriatul in viitor, cunoscutul om de afaceri crede ca fiecare organizatie va fi antreprenoriala. Pe masura ce se vor dezvolta tehnologiile bazate pe inteligenta artificiala, tot mai multe companii vor lucra cu echipe mici, dar extrem de bine pregatite.

O tendinta care se va mentine este aceea ca vom vedea tot mai multe femei antreprenor. In Statele Unite, numarul firmelor detinute de femei s-a dublat in ultimii douazeci de ani, lucrurile nefiind cu mult diferite in alte tari. Efectul nu poate fi decat unul pozitiv - consolidarea economiilor si a comunitatilor.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#antreprenoriat Romania, #tendinte antreprenoriat, #antreprenori romani , #Oportunitati afaceri