Reprezentantii vamali din Romania si Republica Moldova se reunesc la Bucuresti pentru a dezbate facilitatile si provocarile vamale dintre cele doua tari

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 17:47
1453 citiri
Reprezentantii vamali din Romania si Republica Moldova se reunesc la Bucuresti pentru a dezbate facilitatile si provocarile vamale dintre cele doua tari

BusinessMark, AEO FORUM Romania in parteneriat cu AEO Network si Camera de Comert si Industrie din Republica Moldova anunta desfasurarea conferintei "Facilitati si provocari vamale in comertul dintre Romania si Republica Moldova", ce va avea loc pe 22 noiembrie la Hotel InterContinental, Bucuresti.

Evenimentul este organizat in contextul in care intrarea in vigoare a Acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova face ca o buna parte din taxele vamale aplicabile in cadrul schimburilor comerciale dintre cele doua parti sa fie reduse sau eliminate.

Totodata, autoritatile vamale din Romania si Republica Moldova si-au consolidat colaborarea bilaterala in vederea facilitarii traficului transfrontalier si simplificarii procedurilor vamale.

Tematica evenimentului include discutii pe diferite teme de interes: acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova (eliminarea taxelor vamale intre cele doua parti, calculul originii preferentiale, exportatorul autorizat, informatii obligatorii privind originea marfurilor, controlul ulterior al dovezilor de origine, contingente tarifare), simplificari vamale in Romania si Republica Moldova (vamuire la domiciliu la import si export, declaratia vamala simplificata, declaratia vamala incompleta, beneficii si economii de taxe vamale), certificatul AEO in Romania si Republica Moldova (beneficii fiscale si logistice, fast lane pentru AEO la granita dintre Romania si Republica Moldova si perspectivele recunoasterii mutuale, conditii de autorizare, facilitati ce urmeaza a fi introduse pentru AEO), posibilitati de imbunatatire a controlului sanitar-veterinar la frontiera, puncte forte ale sistemului vamal al Republicii Moldova (vamuirea electronica, perspectivele implementarii NCTS si Ghiseul Unic in Moldova).

De asemenea, in cadrul evenimentului vor fi prezentate studii de caz practice: Cum stabilim originea preferentiala in comertul dintre Romania si Republica Moldova? si Implementarea in practica a simplificarilor vamale in comertul dintre Romania si Republica Moldova.

"Informarea corecta a agentilor economici despre avantajele originii preferentiale si a vamuirii simplificate a marfurilor este esentiala in relatiile comerciale dintre Romania si Republica Moldova. Fiecare traseu suplimentar catre biroul vamal, fiecare ora pierduta pe lantul de aprovizionare inseamna timp si bani care se regasesc in costul final al marfurilor", a declarat MIHAI PETRE, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte Romania si membru fondator AEO FORUM.

"Conferinta va reuni, pentru prima data, reprezentantii autoritatilor vamale si mediului de afaceri din Republica Moldova si Romania si va oferi o platforma de discutii pe subiecte actuale din domeniul vamal. Suntem convinsi ca acest eveniment va consolida relatiile comerciale dintre ambele tari si va contribui la facilitarea comertului prin dezvoltarea parteneriatului vama-business. Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova, ca institutie ce reprezinta interesele antreprenorilor din Moldova va sustine in continuare cooperarea dintre asociatiile de business din Romania si Moldova si va promova schimbul de experienta in toate aspectele relevante facilitarii simplificarii traficului transfrontalier", a afirmat NATALIA CALENIC, Vicepresedinte Camera de Comert si Industrei din Republica Moldova.

"Reprezentarea membrilor in relatia cu institutiilor guvernamentale, companii private, organizatii non-profit, nationale si internationale, constituie pentru Asociatia AEO Forum un obiectiv esential, iar primul pas a fost facut in luna octombrie, cand am devenit membri ai International Association of Authorized Economic Operators (AEO) Customs and Logistics, structura ce reprezinta peste 30.000 de companii si profesionisti din domeniul logistic si vamal. Semnarea viitorului Acord de Parteneriat intre AEO NETWORK din Republica Moldova si AEO FORUM, se inscrie in aceasta campanie de internationalizare, reprezentand un moment de referinta, un eveniment de importanta majora in activitatea asociatiei noastre. Principalul scop al acestui acord este constituit de contributia comuna la gasirea cailor cele mai potrivite de a pune in practica avantajele certificarii AEO, la initierea, coordonarea si sprijinirea in comun a mediului de afaceri, pentru conectarea acestuia la platforma dedicata procedurilor de autorizare AEO", a declarat MARIUS GAITA, Expert Operatiuni Vamale, Euroccoper; Presedinte si membru fondator AEO FORUM.

Participantii au ocazia sa interactioneze cu urmatorii invitati:

  • OCTAVIAN RELU BOTEA, Director Adjunct al Directiei Reglementari Vamale din cadrul Directiei Generale a Vamilor
  • Reprezentant Autoritatea Vamala din Republica Moldova
  • NATALIA CALENIC, Vicepresedinte Camera de Comert si Industrei din Republica Moldova
  • MIHAI PETRE, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte Romania si membru fondator AEO Forum
  • DANIELA NEAGOE, Manager, Servicii Fiscale, Deloitte Romania
  • COSMIN DINCA, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte Romania

Inscrierea la eveniment se va face prin completarea formularului de inregistrare, disponibil pe site-ul BusinessMark si trimiterea acestuia la office@business-mark.ro.

Evenimentul "Facilitati si provocari vamale in comertul dintre Romania si Republica Moldova" este organizat de BusinessMark alaturi de: AEO FORUM, Camera de Comert si Industrie din Republica Moldova, Deloitte Romania, ARILOG si Asociatia Comisionarilor in Vama - PRO CUSTOMS.

Partenerii media ai conferintei sunt: AGERPRES, NewMoney, Business24, Ziare.com, CONSTRUCTIV, MTCmagazin.ro, www.transport-business.ro, Financiarul.ro, Financial Market, Curierul National, MoneyBuzz, Property Buzz, PortalManagement, Startups.ro, Gazetadestiri, Administratie.ro, Rbeconnect, PRBox, FinZoom.ro, Manager Express, Jurnalul de Afaceri, Vox Capital, Chalbert, Debizz, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, MediaRabbit, MLM News, Energynomics, Revista Valoarea, Global Manager, Transilvania Business, Roportal.

Despre BusinessMark

BusinessMark este o companie ce ofera servicii integrate de B2B si pune la dispozitia clientilor sai modele de dezvoltare complexe cu scopul de a-i conecta in mod direct cu mediul de afaceri si de a crea oportunitati de parteneriat strategic.

Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations, BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#conferinta comert Romania Moldova , #Afaceri comert