IMM-urile nu sunt de acord cu angajarea raspunderii penale. Jianu, CNIPMMR: Cand autoritatile nu platesc la timp, nu se considera infractiune ci intarziere

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:00
5928 citiri
IMM-urile nu sunt de acord cu angajarea raspunderii penale. Jianu, CNIPMMR: Cand autoritatile nu platesc la timp, nu se considera infractiune ci intarziere
Foto: Florin Jianu/cnipmmr.ro

Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a vorbit intr-o conferinta de specialitate despre proiectele legislative care afecteaza IMM-urile romanesti.

'Am realizat Testul IMM intr-un sondaj privind o serie de proiecte legislative. 94,4% dintre IMM-uri au spus ca nu sunt de acord cu angajarea raspunderii penale pentru neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, in tot sau in parte, in cel mult 30 de zile de la implinirea termenului legal, a unui numar de 32 de impozite si contributii. Printre cele mai importante motive care au creat dificultati in retinerea si plata, in tot sau in parte a impozitelor si contributiilor, respondentii au mentionat neincasarea la timp a facturilor de la beneficiar- 92,2%, precum si plata intarziata din contractele de achizitie publica - 80,7%', a spus Florin Jianu.

Printre cele mai importante efecte negative ce pot aparea ca urmare a adoptarii Ordonantei de urgenta se numara sporirea controalelor abuzive, ca urmare a indemnizatiilor de stimulare a personalului din cadrul ANAF si MFP - 87%, inchiderea societatilor- 74,4%, concedierea personalului si somaj - 65,9%, reducerea veniturilor la buget, ca urmare a inchiderii societatilor si plata indemnizatiei de somaj si ajutoare sociale- 49%, reducerea investitiilor- 36,6%.

Conform sondajului, 74,1% dintre respondenti au afirmat ca au intampinat dificultati in retinerea si plata, in tot sau in parte, a impozitelor si contributiilor.

'Prestatorii din contractele de achizitie publica, in special IMM-uri, pot fi pusi in situatia de a nu avea lichiditatile necesare pentru plata obligatiilor la bugetele de asigurari sociale, in conditiile efectuarii de plati intarziate, cu incalcarea termenului de 30 de zile prevazut de Legea nr. 73/20131, administratorii de IMM-uri fiind pasibili de raspundere penala, in conditiile in care neplata la timp a prestatiilor efectuate in contractele de achizitie publica din partea autoritatilor contractante nu este infractiune, ci sunt aplicate penalitati de intarziere', a precizat presedintele CNIPMMR.

Jianu a aratat ca, in conformitate cu datele referitoare la situatia primilor 500 debitori persoane juridice cu obligatii fiscale restante la bugetele de asigurari sociale inregistrate la 30 septembrie 2017 si neachitate pana la data publicarii pe site, cele mai mari datorii, in valoare de peste 3,733 miliarde de lei, sunt inregistrate de o societate de stat, respectiv Compania Nationala a Huilei, care are aproximativ 3.000 de angajati.

Astfel, pe primele 12 locuri in topul datornicilor sunt 10 companii de stat. Totalul obligatiilor fiscale restante aferente bugetelor de asigurari sociale depaseste 18 miliarde de lei.

Florin Jianu apreciaza ca lista cu cele 32 de taxe si impozite include taxe care nu au de-a face cu contributiile sociale, cu drepturile la pensie sau asigurarile de sanatate ale angajatilor, largeste nejustificat sfera faptelor pentru care contribualii sunt pasibili de inchisoare, ajungandu-se la o interpretare extensiva a notiunii de 'contributii sociale' in detrimentul intreprinzatorilor.

'Guvernul muta intreaga presiune a retinerii si platii impozitelor si taxelor pe platitor, organele de inspectie fiscala avand o sarcina mult mai facila in controlul acestuia. Cel care are obligatia retinerii si platii taxelor si impozitelor devine un prestator de servicii cu titlu gratuit pentru stat, efectuand servicii fiscale, retineri si plati, care nu sunt pentru veniturile sale, ci pentru veniturile unui tert, in lipsa oricarei facilitati fiscale din partea statului, sub amenintarea legii penale', spune Jianu.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat, in perioada 12-18 decembrie 2017, Testul IMM pentru proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative - care a vizeaza angajarea raspunderii penale pentru neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata impozitelor si contributiilor. Testul a fost efectuat sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia si ai membrilor CNIPMMR.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#raspundere penala IMM , #Stiri IMM