BCE: Incetinirea cresterii zonei euro este o revenire la normalitate

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 14:46
1411 citiri
BCE: Incetinirea cresterii zonei euro este o revenire la normalitate
Foto: CC0 Creative Commons

Cresterea zonei euro revine pur si simplu la normal, dupa un an exceptional in 2017, iar incetinirea este provocata in principal de cererea externa mai slaba, a afirmat luni Luis de Guindos, vicepresedintele Bancii Centrale Europene, transmite Reuters.

Efectele negative ale disputei privind bugetul intre Guvernul de la Roma si Comisia Europeana sunt limitate pana acum, iar principala problema a autoritatilor de la Roma nu o reprezinta cheltuielile ridicate, ci cresterea redusa a economiei, care nu se poate rezolva decat pe termen lung, cu reforme structurale, a explicat oficialul BCE.

"In Europa, observam o revenire a temerilor privind sustenabilitatea datoriei. In privinta finantelor publice, Italia este cel mai proeminent caz in domeniul nivelului datoriei si al tensiunilor politice din jurul planurilor bugetare ale Guvernului de la Roma", a afirmat Luis de Guindos.

Acesta a adaugat: "reactia puternica a pietei la planurile de cheltuieli ale Italiei a sporit, de asemenea, temerile privind bancile, deoarece acestea detin portofolii semnificative de obligatiuni guvernamentale italiene (aproximativ 375 de miliarde de euro, n.r) iar scaderea preturilor bondurilor le slabeste bilantul.

Pe langa temerile legate de datoriile suverane, vicepresedintele BCE a subliniat ca exista si alti factori de risc: o potentiala incetinire a economiei SUA, tensiunile comerciale si aprecierea dolarului.

In trimestrul al treilea, economia zonei euro a inregistrat o crestere anuala de 1,7%, o incetinire semnificativa fata de trimestrele precedente, iar analizele BCE sugereaza ca o noua diminuare ar duce ritmul de crestere al economiei zonei euro sub potentialul de crestere, moment in care presiunile inflationiste ar putea sa se reduca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#crestere zona euro, #zona euro , #Europa